Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minne menet, Miniteatteri? - Mihin mahtuvat 160 teatteria harrastavaa lasta ja nuorta kuutena iltana viikossa?

Suvi Seppälä ihmettelee, mihin mahtuvat 160 teatteria harrastavaa lasta ja nuorta kuutena iltana viikossa.

Ensi syksynä alkava peruskorjaus tyhjentää Verkatehtaan Arx-talon ja sen toimijat siirtyvät väistötiloihin. Suunnitelmien mukaan remontin jälkeen Lyseon koulu muuttaa Arx-taloon, Lasten ja nuorten kulttuurikeskus aloittaa VOP:n vanhassa opistotalossa ja visuaalisten taiteiden Aimo-koulu toimii molemmissa rakennuksissa.

Miniteatterin tulevaisuus on edelleen auki, sillä Arx-talon kotipesään ei ole enää paluuta. – Viime vuonna palveluverkkoselvityksen jälkeen saatiin tieto, että Miniteatteri väistää remonttia. Sen suhteen ei ole valittamista, sillä peruskorjaus on aivan välttämätön, toiminnanjohtaja Suvi Seppälä sanoo.

– Myöhemmin kuitenkin ilmeni, että koulun tarpeet tulevat todennäköisesti nielaisemaan myös tämän meidän rakkaan studionäyttämömme, jossa on toimittu jo 30 vuotta.

Seppälä kertoo käyneensä neuvotteluja kaupungin ja Hämeenlinnan Teatterin kanssa.

– On ollut keskustelua Verstas-näyttämön käytöstä. Tuntuu vähän ongelmalliselta, miten kaksi tai useampikin iltakäyttäjä saisi homman pelaamaan, hän pohtii.

– Miniteatterilla on 160 oppilasta kuutena päivänä viikossa iltatoiminnassa. Olen kuitenkin yrittänyt pysyä toiveikkaana asian suhteen.

Hankalaksi Seppälä kokisi myös tilanteen, että Miniteatteri harjoittelisi jossakin muualla ja esimerkiksi vain esiintyisi Verstaassa.

– Meillä olisi silloin valtava massa oppilaita liikutettavaksi paikasta toiseen. Ja täytyy myös muistaa, että kaikki tilat maksavat.

Lähtökohtaisesti Miniteatteri tarvitsee teatteritilan, joka soveltuu myös opetuskäyttöön. Normaalin viikkotoiminnan lisäksi syksyllä ja keväällä on järjestetty festivaalit, joiden aikana jokainen harrastaja pääsee lavalle.

– Teatterin harrastaminen näissä nykyisissä tiloissa on ollut elämyksellistä, koska meillä on ollut käytössä oikeanlainen tila sekä tekniikka valoineen ja äänineen, Seppälä kertoo.

– On tärkeää, että teatterin opetus vastaa todellisuutta oikeassa teatterissa. Se on ihan eri asia kuin toimia vaikka koulun liikuntasalissa.

Toiminnan kannalta teatterin vuosi näyttää hyvältä ja talous on vakaalla pohjalla. Tulossa on kaksi ensi-iltaa, joista ensimmäinen, Meganin tarina, on kertomus nettikiusaamisesta. Helmikuussa alkavan näytelmän pohjalta Seppälä aloittaa myös yleisötyön ja kiertää kouluissa puhumassa aiheesta. Toinen ensi-ilta nähdään tuttuun tapaan kesällä Aulangon Graniittilinnassa.

Muutto on kuitenkin todennäköisesti edessä ensi syksynä.

– Pelottaa ja jännittää, Seppälä tunnustaa.

– Meitä on vain kaksi varsinaista työntekijää, jotka joudumme sitten pärjäämään tässä muutoksessa. Samaa aikaan on kuitenkin koko ajan yritetty maltillisesti laajentaa toimintaa, jotta pystyisimme tarjoamaan teatteriopetusta kaikille halukkaille lapsille ja nuorille.

Myös Aimo-koulussa on valmistauduttu muuttamaan kesän jälkeen remontin alta pois. – Väistötilojen suhteen olemme vielä vähän vaiheessa, mutta selkeäksi ykkösvaihtoehdoksi on noussut Ahveniston koulu. Sitten on tiedossa 2-3 vuotta evakkoaikaa, johtava opettaja Antti Hämäläinen kertoo.

– Remontin jälkeen suunnitelmissa on tilojen yhteiskäyttöä Arxin kanssa, mutta sitähän on tehty käytännössä jo pitkään muutenkin. Totta kai ilmassa on nyt vähän haikeutta, koska meillä on ollut loistavat tilat Arx-talossa, mutta rakennuksen peruskorjaus pitää tehdä.

Arx-talon peruskorjauksen hankesuunnittelu on kakkosvaiheessa ja samaan aikaan suunnitellaan opistotalon tilojen käyttöä. – Molempiin rakennuksiin tulee yhteiskäyttötiloja, mutta Lyseon koulu sijoittuu peruskorjauksen jälkeen nykyiseen Arx-taloon, koska se tarvitsee neliömääräisesti enemmän tiloja, opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä toteaa.

– Opistotalo olisi pääosin Arxin ja Aimo-koulun käytössä. Kaikki kolme voivat periaatteessa hyödyntää joitakin toistensa tiloja, koska niiden toiminta ajoittuu eri aikoihin päivässä.

Väistön aikana koulu jatkaa lyseon korttelissa ja osittain opistotalossa, Arxille haetaan paikkaa Verkatehtaalta, Aimo-koulun suhteen tarkastellaan Ahveniston koulua ja Miniteatterin osalta on neuvoteltu Hämeenlinnan Teatterin kanssa.

– Kaikkien toimintaedellytykset täytyy turvata. Uskon siihen, että asiat alkavat lutviutua ja uutta synergiaa syntyy yhteisen tekemisen kautta, Mäkelä sanoo.

– Kaupungilla on vahva tahto siihen, että kaikkien toiminta jatkuu peruskorjauksen jälkeen Verkatehtaan alueella, enkä näe, miksei niin tapahtuisi.