Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iittalan kylätalo on avoinna kaikille

Miten valoisa, viihtyisä ja siisti! Iittalan uusi kylätalo kerää käyttäjiltä tuoreeltaan pelkästään ihastusta.

Eläkeliiton Kalvolan yhdistyksen hallinnoima talo on kodikas ja avara paikka kaikkien kyläläisten kokoontua ja harrastaa. Se on myös kävijöille esteetön. Yhdistys sai puheenjohtajansa Sinikka Haapsamon mukaan uudet tilat itselleen puoli vahingossa. Palotalosta tuli häätö kesällä, ja kaupunki osoitti nopeasti korvaavan paikan vanhasta kirjastosta Lasimäeltä. Kaupungin tekemien korjaustöiden jälkeen avajaisia vietettiin 24.9.

– Pieni keittokomero suurennettiin keittiöksi, invavessa tuli uutena, ja pöydät ja tuolit saimme tyhjilleen jääneistä kouluista. Hallituksen jäsenet ovat laittaneet talkoilla paikat kuntoon, Haapsamo kertoo tyytyväisenä.

Kylätalossa on lähes joka päivä ohjelmaa, muun muassa kokouksia, lasten tuokioita ja liikuntaryhmiä, joista suurimpana ovat pilateksen harrastajat. Tilat ovat kaikkien varattavissa. Eläkeliitto hoitaa niiden vuokrauksen ja siivouksen. Vuokra on 10 euroa alkavalta tunnilta.

Saliin mahtuu noin 100 ja takaosaan 30 istumapaikkaa. Lisäksi on varasto- ja kaappitilaa useammallekin yhdistykselle. Rakennuksen päätypuolelle on rakenteilla myös uusi parkkipaikka, josta on lyhyt kulku pääovelle.

– Kaupunki tuli talon vuokrassa vastaan, koska hoidamme kaikki vuokraukset, tilaukset ja laskutukset ynnä muut asiat, Haapsamo kertoo.

Juhlia uutukaisissa tiloissa ei vielä ole pidetty, mutta esimerkiksi muistotilaisuuksiin tai syntymäpäiviin ne sopisivat oikein hyvin. Muunlaisia varauksia sen sijaan on jo pitkälle tuleviin viikkoihin. Kalvolan Eläkeliitto itsekin järjestää siellä erilaisia tilaisuuksia. Säännöllisissä kuukausikokouksissa on parhaimmillaan ollut yli 80 osallistujaa.

Kalvolan eläkeliittolaiset käyvät lisäksi harrastamassa vesijumppaa ja kuntosalia. He tekevät paljon myös erilaisia retkiä. Viikko sitten yhdistys järjesti Iittala-hallissa konsertin, johon yleisöä tuli yli odotusten. Lasimäellä marraskuun viimeisenä viikonloppuna pidettävään joulunavaukseen he osallistuvat hoitamalla laavulla makkaranpaiston ja mehun myynnin.

Yhdistyksen hallitukseen kuuluu puheenjohtajan lisäksi kymmenen jäsentä.

– Meillä on todella aktiivinen porukka. Koko ajan kuuntelemme ihmisten toiveita, miten voisimme heidän arkeaan piristää. Yksin asuvia on paljon, ja he nauttivat, kun he pääsevät toisten seuraan. Meille voi liittyä uusia jäseniä iloiseen ja toimivaan yhdistykseen, Haapsamo sanoo.

Kylätalon lisäksi Iittalassa on kokoontumispaikka Sauvolan hyvinvointikeskuksessa. Haapsamo korostaa, että ne eivät kilpaile keskenään, vaan molemmilla on omat käyttäjänsä jo tilojen koonkin takia.