Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mari perusti osto- ja myyntiliikkeen Palokunnankadulle – "Erikoisille tavaroille ja esineille on aina kysyntää"

Kaija Raitasaari ja Heikki Valtonen poistuvat tyytyväisinä osto- ja myyntiliikkeestä Palokunnankadulla. Mukana on Karjalankannaksella sijaitsevan Koiviston karttataulu. Koivisto on Raitasaaren kotipaikka, josta hänen piti lähteä 12-vuotiaana evakkoon ja joka lopulta jäi pysyvästi rajan taakse. – Nämä ovat hienoja hetkiä, kun näkee, että esineellä on asiakkaalle merkitystä ja taustalla on tarina, kauppias Mari Kronholm-Salonmaa myhäilee.

Hän on pyörittänyt Marin osto- ja myyntiliikettä elokuusta alkaen entisissä Levymekan tiloissa.

Liike on kiinnostunut ostamaan erityisesti militariaa eli sotilastarvikkeita, suomalaista ja pohjoismaista lasia ja designia, vanhoja valaisimia ja kulta- ja hopeaesineitä.

Lähtökohtaisesti toive on yhteydenotto puhelimella tai sähköpostilla, minkä jälkeen yrittäjät lähtevät hakemaan niitä kotoa, jos esineet herättävät kiinnostusta.

He tyhjentävät myös kuolinpesiä ja sopimuksen mukaan tekevät asuntojen tyhjentämisen yhteydessä myös pieniä siivouksia.

– Erikoisille tavaroille ja esineille on aina kysyntää. Viime aikoina on myyty esimerkiksi messinkisiä esineitä sekä antiikkikirjoituskoneita. Myös vanhoille valaisimille ja rahalippaille on menekkiä, Kronholm-Salonmaa luettelee.

Kovassa huudossa ovat nyt 1950–70-lukujen esineet. Sen sijaan esimerkiksi 1980-luvun huonekaluille ei tahdo olla markkinoita.

Kun tavaraa ostetaan ja myydään, hinnoittelu on tietysti kriittinen tekijä.

– Se on jatkuvaa tiedonhankintaa. Ammattitaitoa ja kokemusta on kertynyt, mutta silmät täytyy pitää koko ajan auki. Jos tiedämme, että tavara ei myy, maksamisessa pitää olla varovainen. Jos tuote taas on haluttu, siitä voi maksaa vähän enemmänkin, Kronholm-Salonmaa perustelee.

– Tässä on kuitenkin aina meillä riski, kun otamme jotain myyntiin.

Huutokauppakeisari on ollut television suosikkiohjelmia jo vuosia, ja sitä kautta suomalaiset ovat päässeet näkemään tietyn palan vanhan tavaran kaupasta. Kronholm-Salonmaan mukaan Palsanmäen pariskunta nousee usein esille myös hänen keskusteluissaan asiakkaiden kanssa.

– En tunne häntä, mutta ymmärrän hinnoittelun periaatteet, että tavaroista voi maksaa noin puolet arvioidusta myyntihinnasta. Toisaalta pitää muistaa, että julkisuuden myötä Huutokauppakeisari voi luottaa, että asiakkaita riittää. Niinpä hän voi joskus maksaa jostain tavarasta ehkä enemmänkin kuin joku muu, Kronholm-Salonmaa ynnäilee.

Vanhat esineet ja tavarat imaisivat Kronholm-Salonmaan ja hänen miehensä reilu vuosikymmen sitten. He alkoivat ostaa erilaista tavaraa ja kun sitä alkoi kertyä, sille oli keksittävä kodin ohella joku muukin paikka.

Valkeakoskella asuva Kronholm-Salonmaa hankki ensin keväällä Hämeenlinnasta toisen liiketilan, josta hän siirtyi Palokunnankadulle muutama kuukausi sitten.

Perheyrittäjyys painottui jo aikanaan hänen kauppatieteiden maisteriopinnoissaan, mutta aiemmin hän oli pitkään taloushallinnon palkkatöissä.

Suunnitelmissa olivat myös liiketalouden ammatillisen opettajan työt, mutta lopulta yrittäjyys vei mukanaan.

– Tässä on ihana vapaus tehdä, mutta toisaalta tässä on kiinni melkein koko ajan. Tämä ei ole kahdeksasta neljään -työtä.

Osto- ja myyntiliikkeen ovet Palokunnankadulla ovat toistaiseksi auki keskiviikosta perjantaihin. Tärkeä rooli on myös Facebook-sivulla, jonne yrittäjä päivittää jatkuvasti uusista, myyntiin tulleista tavaroista.

Vaikka internetin kauppapaikkojen merkitys on iso myös Kronholm-Salonmaalle, hän haluaa uskoa myös kivijalkaliikkeen merkitykseen.

– Kaikki ihmiset eivät ole internetissä, eivätkä halua ostaa tavaraa näkemättä.