Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten Hämeenlinnassa pukeuduttiin 1800-luvulla?

Hämeenlinnan kaupunginmuseon lokakuun kuukauden esine -jutussa kerrotaan 1800-luvun pukumuodista.

Jos pääsisimme vierailemaan 1800-luvun Hämeenlinnaan, näkisimme hyvin erilaisen kaupungin kuin nykyään. Keskustan pääkadut olisivat silmissämme pitkine mataline puutaloriveineen liki tunnistamattomia. Katuvilinää ja elämänmenoa seuraamalla tarkemman ajankohdan voi päätellä. Autoja ei ole näkyvissä, vaan ympärillä kopisee nupukiviä vasten tasainen kavioiden kopse. Tarkastelemalla kaupunkilaisten pukeutumista, eletystä ajankohdasta löytyy hyviä vihjeitä.

1800-luvulla muoti muuttui voimakkaasti moneen kertaan ja vallalla olleet kertaustyylit näkyivät myös pukeutumisessa. Muodin vaihtelut heijastuivat erityisesti säätyläisten pukeutumiseen. 1800-luvun alussa naisten muodissa näkyi korkeavyötäröinen empire-tyyli laskeutuvine kankaineen. 1820-luvulta lähtien helmat levenivät ja vyötäröä alettiin korostaa korsettien avulla. Vuosisadan puolivälissä leveitä helmoja kannattelivat krinoliinialushameet. 1870- ja 1880-luvuilla yleistyivät turnyyripuvut, joissa linja oli kapeampi ja kangas kerättiin taakse. Pyrstömäistä vaikutelmaa korostettiin takaa topatuin alushamein.

1890-luvulla tyyli yksinkertaistui ja monimutkaisista alushameista luovuttiin. Naiset pukeutuivat kaksiosaisiin pukuihin. Hame oli lantiolta tiukka ja leveni alaspäin. Nilkkojen paljastamista pidettiin edelleen sopimattomana. Koristelu keskittyi puvun yläosaan ja vuosisadan loppua kohden yleistyivät korkeat kaulukset. Myös erilliset irtokaulukset ja kalvosimet olivat tavallisia. Arkipukeutumiseen tulivat hamekankaasta eroavat puserot. Pukeutuminen viestitti voimakkaasti myös sosiaalisesta asemasta. Palvelus- ja työväen pukeutuminen oli yksinkertaisempaa.

Museo Skogsterin Ooh, Hämeenlinna! -näyttelyssä on esillä kaunis kuviokankaasta tehty puku, joka edustaa säätyläisten muotia 1800-luvun lopulta. Puku on peräisin Pelkolan kartanosta Hattulasta. Näyttelyn selfie-pisteellä on mahdollisuus pukeutua 1800- ja 1900-luvun vaihteen vaatteisiin. Kuvaustaustaksi on heijastettu Palanderin talon kotimuseon interiööri.