Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yrittäjyys vaatii heittäytymistä – Heli Rainio toteutti haaveensa ja ryhtyi hoivayrittäjäksi

Usein yrittäjäksi ryhtyminen vaatii heittäytymistä – ja ehkä myös hullunrohkeutta. – Toukokuun puolivälissä en vielä tiennyt, että kuun lopussa mietin yritykselle nimeä kaupparekisteriin, hämeenlinnalainen Heli Rainio kertaa nopeaa päätöstään hoiva-alan yrittäjäksi ryhtymisestä.

Rainio on työskennellyt hoitoalalla parikymmentä vuotta niin vuodeosastolla kuin vastaanotoillakin. Kun viiden lapsen äiti sai nuorimmaiselleen hoitopaikan ennakoitua aiemmin, joutuivat tulevaisuuden suunnitelmat puntariin.

Idea omasta yrityksestä on kytenyt aina jossakin taka-alalla.

– Olen lapsesta saakka miettinyt, että minusta tulee kauppias, mutta minusta tulikin sairaanhoitaja. Tykkään tehdä hoitotyötä, mutta perheen kannalta vuorotyössä on omat haasteensa. Halusin päivätyötä, ja mietin, että yrittäjänä voisin itse paremmin vaikuttaa työaikoihini. Suoritin viime vuonna ensiaputäydennyskoulutuksen, jossa tuotiin esiin myös alan yrittäjyyttä, ja ajatus jäi mieleeni. Sain idean, että hoiva-alan työlle voisi olla tilausta.

Toiminimi Ensiapulainen näki päivänvalon toukokuussa. Yrityksen toimialaan kuuluu kotipalvelua, kotihoitoa, sairaanhoitajan kotikäyntejä sekä ensiapukoulutusta.

Rainiota ei yrittäjyys hirvitä. Tällä hetkellä hän työskentelee starttirahan sekä lainan turvin.

– On suorastaan kummallista, että olen täysin varma siitä, että onnistun. Toki ymmärrän, että ystäväni päivittelevät yrittäjäksi ryhtymistäni, mutta en ajattele sitä, sillä siten en ainakaan pärjää.

Alussa hän on joutunut hankkimaan jonkin verran tarvikkeita, ja myös vakuutusten täytyy olla ajan tasalla.

– Onhan siinä riski, kun otin lainaa. Joskus on tietysti huonoja päiviä ja mietin rahanmenoa sekä pieniä tuloja, mutta olen lähtenyt siitä, että tämä onnistuu. Ja ainahan voin palata keikkatyöhön, jos ei onnistu.

Yrittäjyydessä Rainiota kiehtoo vapaus vaikuttaa työaikoihin ja toteuttaa omia ideoita. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin korostaa, että “vapaus” on oikeastaan näennäistä.

– On monia asioita, joita ei palkkatyössä tarvitse miettiä. Ehkä yrittäjyydessä sudenkuopaksi muodostuu usein se, että kaikki on omissa käsissä. Varsinkin sosiaali- ja terveysalaan liittyy paljon lainsäädäntöä, johon täytyy perehtyä tarkkaan ennen kuin edes aloittaa yrityksen.

Hoiva-alalla lainsäädäntö määrää pitkälti sen, mitä toimialaan voi kuulua.

– Asiakkaalle täytyy tehdä selväksi, missä puitteissa voin toimia, mutta toisaalta, kun esimerkiksi kunnallisessa kotihoidossa tehtävänkuvat on määritelty tarkkaan, yrittäjänä voin tehdä työtäni sillä tavalla kuin haluan, Rainio painottaa.

Rainio kokee, että hän on aina pystynyt työskentelemään hoitoalalla omien arvojensa mukaisesti.

– Vaikka teenkin työtä asiakaslähtöisesti, ovat pohjalla sairaanhoitajan eettiset periaatteet. Asioihin täytyy tarvittaessa voida puuttua, jos esimerkiksi huomaan, että asiakkaalla ilmenee tarvetta käydä lääkärissä.

Rainion mielestä yrittäjyys vaatii ennen kaikkea rohkeutta heittäytyä. Hänelle yrittäjyys on paljastanut myös uusia puolia omasta persoonallisuudesta.

– En pidä itseäni luovana, mutta tässä on luovuus tullut esiin, kun olen ideoinut palveluita.

Rainio suorittaa parhaillaan yrittäjän ammattitutkintoa Suomen Yrittäjäopistossa. Käytännön asioihin saa apua tarvittaessa Uusyrityskeskuksesta.

– Se on aivan loistava paikka, jossa voi tarvittaessa asioida useammankin kerran.

Lähinnä Rainiota huolestuttaa työyhteisön puute.

– Kun nyt yksin tässä yritän, mietin, jääkö yrittäjä yksin. Olen kuitenkin ottanut haasteeksi verkostoitua, tavata ihmisiä ja osallistua erilaisiin tapahtumiin. Ensisijainen tavoitteeni on, että työllistän itseni, ja jos hyvin menee, tavoitteena on, että jossain vaiheessa voisin palkata myös jonkun toisen.