Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi Hämeenlinnassa on niin kalliit jäävuorot? – Liikuntahallien toimitusjohtaja vastaa

Jäähallivuorojen hinta nousee kaupungissa puheenaiheeksi säännöllisin väliajoin. Edellisen kerran aihe nostettiin esiin harrastejääkiekon harrastajien keskuudesta (Kaupunkiuutiset 3.10.). Jäähallien toiminnasta vastaa Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy, joka Hämeenlinnan kaupungin omistama osakeyhtiö. Toimitusjohtaja Tuire Pöyhiä vastaa jäävuorojen hintaa koskeviin kysymyksiin.

Mitkä ovat tärkeimmät perusteet jäähallien vuorojen hinnoitteluun Hämeenlinnassa ja mikä taho hinnoista päättää?

– Vuorojen hinnoittelun lähtökohtana on hallien ylläpidon ja käyttökustannusten kattaminen. Osin kustannukset katetaan käyttömaksujen ja osin kaupungin myöntämän avustuksen turvin. Hämeenlinnan Jäähalli Oy:n hallitus päättää vuoromaksuista talousarvion hyväksymisen yhteydessä ja Hämeenlinnan kaupungin sivistys- ja hyvinvointilautakunta päättää yhtiölle myönnettävästä avustuksesta. Esimerkiksi vuodelle 2018 toiminta-avustus vuodelle on 460 000 euroa. Kaupungin ja yhtiön välillä tehtävällä palvelusopimuksella ohjataan hinnoittelua siten, että siinä määritellään hintojen korotuskatoksi 5 prosenttia.

Miten Hämeenlinnan liikuntahallit priorisoi hinnoittelussaan eri käyttäjäryhmiä?

– Jäävuorojen hinnoittelussa käytetään hintaporrastusta siten, että edullisempi hinta koskee alle 20-vuotiaiden ryhmiä ja kalliimpi hinta muita. Seuran alaista aikuisten toimintaa ei erotella aikuisten kaveriporukoiden toiminnasta tai yritysten porukoista, vaan hinnoittelu perustuu tuohon ikärajaan.

Aamutuntien, iltojen ja viikonloppujen 50 minuutin jäävuoro aikuisille maksaa Hämeenlinnan jäähalleissa 161,50 euroa, mikä on Suomen mittakaavassa kalleimmasta päästä. Mikä tähän on syynä?

– Aikuisten jäävuorojen hinnoittelu vaihtelee Suomessa todella paljon. Mielestäni Hämeenlinnassa tämä aikuisten hinta on aika hyvin linjassaan ottaen huomioon, että kaupungin avustusta ei kohdenneta aikuisliikuntaan, vaan nimenomaan lasten ja nuorten liikuntaan.

Kuinka paljon Hämeenlinnan liikuntahallit saa palautetta jäävuorojen hinnoista? Millaista keskustelua yhtiön sisällä käydään hinnoittelusta?

– Palautetta saamme aika ajoin ja keskustelua käydään säännöllisesti niin yhtiön sisällä kuin käyttäjien kanssa. Erityisesti asia nousee pinnalle aina tässä syksyn mittaan, kun seuraavan vuoden talousarviota ryhdytään laatimaan ja asia tuodaan budjettiesityksen muodossa hallitukselle päätettäväksi. Kaupunginavustuksen säilyessä ennallaan ja toisaalta yleisesti kustannusten noustessa voi syntyä painetta maksujen korottamiseen.

Mikä mahdollistaisi hintojen alentamisen nykyisestä?

– Hintojen halpuuttamista en uskalla luvata, mutta yhtiön sisällä ratkaisuita pyritään löytämään siihen, ettei maksuja tarvitsisi joka vuosi korottaa. Tällaisia asioita ovat mm. kiinteistöjen energiatehokkuuden lisääminen oikeilla investoinneilla, sillä energiakustannukset ovat toiminnan varsinaisista kuluista noin puolet, sekä tilojen vielä entisestäänkin tehokkaampi käyttö erityisesti kauden alku- ja loppupäässä. Hinnoittelun osalta tärkeää on tietysti myös kaupungin myöntämän avustuksen säilyminen vähintään nykyisellä tasollaan.

Kun sinut valittiin tehtävään loppuvuonna 2015, sanoit haastattelussa, että yhtenä ohjenuoranasi on kenttävuokrien ja sitä kautta harrastusten hinnan pitäminen kohtuullisella tasolla. Miten koet onnistuneesi tässä?

– Asiaa täytyisi tarkastella ja arviointia tehdä ehkä vähän pidemmän ajan kuluttua. Kyllä tämä tahtotila on edelleen voimakkaasti olemassa, omatkin lapset harrastavat monenlaista liikuntaa ja kulttuuria, joten tilanne on hyvin tiedossa! Pari vuotta sitten teimme täysimääräisen viiden prosentin korotuksen jalkapallohallin hintoihin kenttäremontista johtuen, muiden kiinteistöjen osalta tilannetta on pyritty hillitsemään näillä aiemmin mainituilla keinoilla. Täytyy olla aktiivinen ja kekseliäskin, jotta uusia konsteja löydetään. Ensimmäisenä ei pidä kurkottaa lasten vanhempien kukkarolle.