Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Retulassa eletään luonnon rauhassa

Asukkaita harmittaa vain kylätien huono kunto.

Retulassa elää tiivis kyläyhteisö, joka on eloonsa oikeinkin tyytyväinen – jos vain kylään johtava tie olisi parempi.

Soratieksi Hattulan puolella vaihtuva Retulantie on usein kuoppainen, kuivalla kelillä pölyinen ja sateella kurainen. Kyläaktiivit Katri ja Matti Erkamo sekä Terttu Häkkilä korostavat tien merkitystä asukkaille.

– Koska kylällä ei ole mitään palveluja, täällä on oltava omatoiminen, ja täältä on aina lähdettävä autolla johonkin, he sanovat.

Menneinä vuosina autottomat saivat kyydin Parolaan kutsutaksilla kerran viikossa, mutta sitäkään ei enää ole saatavilla. Tosin kyydin palauttamista selvitellään parhaillaan. Alueella ei ole myöskään keskitettyä vesihuoltoa eikä katuvaloja. Niiden puutteen asukkaat hyväksyvät, mutta tien kunto kismittää. Joka vuosi ongelmasta kirjelmöidään, tuloksetta.

– Tuntuu, että liikennemäärien laskelmat tehdään tarkoitushakuisesti kummallisiin aikoihin. Esimerkiksi kuorma-autot käyttävät Retulantietä paljon oikotienään sellaisina aikoina, kun laskelmia ei ole tehty, he kertovat.

Vakituisia asukkaita Retulan kylällä on noin 40 talossa. Joukossa on muutamia lapsiperheitä. Lisäksi vapaa-ajanasuntoja lienee lähes 100, mutta maatiloja on enää 2.

– Mökkiasutus on vakiintunutta ja paikoitellen tiheää. Monella on toiveissa, että mökki voisi olla vakituinen asunto, Matti Erkamo sanoo.

Erkamot asettuivat perheineen Retulansaaren Laurilan taloon vuonna 1985. Katri on paluumuuttaja, sillä hän on kotoisin Laurilan naapuritalosta. Perheen aikuiset lapset asuvat jo muualla.

– Toiveena on, että joku lapsistamme muuttaisi vielä joskus tänne takaisin.

”Kaupunkilaistyttö” Häkkilä muutti paikkakunnalle vasta 7 vuotta sitten. Hän on viihtynyt hyvin ja innostunut myös kylätoiminnasta. Vuonna 1986 perustettu Retula-Seura ja siinä toimiminen on ollut hänen mukaansa hyvä tapa päästä mukaan yhteisöön. Asukkaista valtaosa osallistuu seuran toimintaan.

Häkkilä on koonnut kylästä tietoja ja tapahtumia retula.com-sivustolle. Retulalaisten muisteluita taas voi lukea valtakunnallisesta Maisematarinoita-hankkeesta, joka tuo esiin talojen ja asukkaiden tarinoita. Lisäksi Häkkilä on perustanut Suuntana100 ry:n ja sille nettisivuston, jonka ideana on, että Retulasta voi rakentaa kaikille internet-pohjaista, vapaita vuosia viettävien hyvinvointiyhteisöä.

– Luulen, että olen täällä asuessani muuttunut ihmisenä, olen rauhoittunut ja päässyt lähemmäksi luontoa, hän pohtii.

Kaikki kolme kehuvat, että Retula tarjoaa jotain ainutlaatuista, joka korvaa monta muuta asiaa.

– Täällä on todella hiljaista ja ilma on erittäin puhdas. Metsissä kasvaa marjoja ja sieniä ja järvessä kalaa. Ja talvella meillä on julmetun hieno luistelurata, kunhan Vanajavesi saa jääpeitteen.

Tänä lauantaina retulalaiset osallistuvat järjestökoulutukseen, jonka kunta tarjoaa yhdistyksille. Siellä he kertovat jälleen kerran tiehuolensa ja esittävät toiveensa esimerikiksi siitä, että kyläläiset saisivat edelleen yhteisiä vuoroja kunnan tiloista, kuten liikuntasalista, ja voisivat siten järjestää myös kimppakyytejä harrastuksiin.