Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko koko hometalon irtaimisto hävitettävä? Lukija kysyy, sisäilma-asiantuntija vastaa

Onko koko homeisen rakennuksen irtaimiston hävittäminen liioittelua?

Kaupunkiuutisten toimitukseen yhteyttä ottanut lukija kysyy, eikö homerakennuksen selvästi homeisten tavaroiden hävittäminen riitä, ja muuhun irtaimistoon tepsi pelkkä kevyt pintapuhdistus.

Lukija on huolissaan sisäilmaongelmien vuoksi käytöstä poistettujen koulujen opetusvälineiden kohtalosta. Hän arvelee esimerkiksi eläinkokoelmien olevan arvokkaita.

Kaurialan vanhan koulun irtaimistoa kaupattiin tänä kesänä nettihuutokaupassa. Myynnissä oli kuitenkin ainoastaan helposti puhdistettavia kovapintaisia tavaroita, kuten valaisimia.

– Onko rutikuiva lintu kokoelmissa vaarallinen homepommi? Tuntuu tuhlaukselta, jos kaikki tavarat joudutaan heittämään pois. Tilalle ei varmaan saada yhtä kattavaa välineistöä nykyisen taloustilanteen vallitessa. Hengitysliiton sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkinen toteaa, että muun muassa kosteus- ja homevaurioiden laajuus ja sijainti vaikuttavat siihen, miten paljon irtaimisto saastuu.

Irtaimistossa esiintyvä voimakas homeen haju, homepilkut ja muu -kasvusto ovat merkkejä pahasta vaurioitumisesta. Tällaiset tavarat on hävitettävä, vähemmän saastunutta irtaimistoa voi puhdistaa.

– Puhdistamalla pyritään minimoimaan epäpuhtauksien siirtyminen vauriotiloista puhtaisiin tiloihin, Säkkinen kertoo.

Homeisessa rakennuksessa sisäilmaan kulkeutuu usein homepölyä ja homeiden aineenvaihduntatuotteita.

Ilmaan kulkeutunut homeen haju imeytyy huokoisiin materiaaleihin ja homepöly siirtyy rakenteiden ja irtaimiston pinnoille.

Siksi kosteus- ja homevaurioituneen kohteen irtaimisto tulee aina puhdistaa ennen kuin kalusteet ja tavarat siirretään uusiin tiloihin.

Pehmeät materiaalit ovat Säkkisen mukaan vaikeimmin puhdistettavia.

– Sohvat ja pehmustetut tuolit joudutaan usein hävittämään pahan kosteus- ja homevaurion yhteydessä. Kodeissa tyynyt, peitot ja petauspatjat suositellaan uusittaviksi.

Aina puhdistuskaan ei tehoa. Mikäli tavarassa on puhdistuksen jälkeenkin voimakas homeen haju, se tulee hävittää.

– Hävitettäväksi luokiteltua tavaraa ei tulisi eikä antaa tai myydä eteenpäin, vaan ne tulee toimittaa jäteasemalle Lue lisää osoitteissa hengitysliitto.fi ja hometalkoot.fi.