Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Napolilaista pizzaa ja historian havinaa

Kahvila ja pizzeria Tallicafé on hurmaavassa vanhassa hevostallissa Tervakosken Kartanontiellä. Rakennuksessa on ainutlaatuinen tunnelma ja koko pihapiiri huokuu menneen maailman lumoa.

– Tämä on vuonna 1787 rakennettu talli, johon mahtui aikoinaan 50 hevosta, yrittäjät Marja ja Sippo Halminen kertovat.

– Se tehtiin alkujaan paikkakunnalla toimineen ison sahan tarpeisiin. Kun paperitehdas rakennettiin vuonna 1818, talli ja sen ympäristön rakennukset olivat tehtaan maatalousyksikkönä aina 1960-luvulle asti.

Pariskunta asuu samalla tontilla olevassa entisessä navetassa, jossa on myös heidän kynttilä- ja keramiikkapajansa.

– Aloimme ensin pihalla myydä muurinpohjalettuja ja kahvia. Ihmiset olivat innoissaan niin letuista kuin miljööstäkin ja antoivat hyvää palautetta. Siitä syntyi sitten ajatus kahvilasta ja kuusi vuotta sitten ryhdyimme remontoimaan tallia.

Kahvilan yhteydessä on pieni kesäkauppa, jossa on sekä Halmisten että muiden valmistamia kynttilöitä, käsitöitä, lahjatavaraa, artesaanikahvia ja italialaisia ruokatuotteita, kuten 00-jauhoja, tomaattikastikkeita ja oliiviöljyä.

Tallicafé tarjoaa napolilaiseen tapaan valmistettuja artesaanipizzoja, jotka paistetaan elävän tulen ääressä kiviarinauunissa. Perimätiedon mukaan pizza on kotoisin juuri Napolista, jossa se edelleen valmistetaan juuri tiettyjä raaka-aineita käyttämällä. Herkkuun ei siis tungeta sen seitsemää sorttia täytettä niin, ettei yhtäkään makua enää erota,

– Meidän pizzojemme öljyt, juustot, pepperonit ja ilmakuivatut kinkut tulevat Italiasta, samoin kuin tomaattikastikkeemme pohjat, Halmiset luettelevat.

– Sikäläiset tuotteet ovat ihan omaa luokkaansa ja tomaateissa maistuu Välimeren aurinko. 00-jauhommekin tulevat Napolista ja on aika ihmeellistä, että ne sopivat sellaisillekin herkkävatsaisille, jotka saavat mahanpuruja kotimaisesta viljasta.

Jälkiruuaksi tarjolla on tietenkin suuren suosion saavuttaneita muurinpohjalettuja erilaisina versioina sekä Sippo Halmisen kehittämiä uppopaistettuja keppimunkkeja, joista erityisesti lapset tykkäävät.

Tallicafe on kesäkuussa avoinna ke-su klo 13-19, heinä-elokuussa ti-su klo 13-19 ja koulujen alettua viikonloppuisin syyskuun puoliväliin saakka. Maalaispizzapuffet on lauantaisin ja sunnuntaisin kello 13-18. Marras-joulukuussa Halmiset pitävät pienimuotoista cafe- ja puotitoimintaa kynttiläpajan puolella.