Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

2 000 euroa viimemetrien elämänlaatuun

Koivikko-koti sai lahjoituksen paikalliselta Temppeliherrain Ritarikunnalta.

Saattohoitoa tekevä Koivikko-koti vastaanotti perjantaina 2 000 euron lahjoituksen. Koivikkosäätiön johtaja Riikka Koivisto lupaa, että Temppeliherrain ritarikunnan Hämeenlinnan komentajakunnan tekemä lahjoitus suunnataan potilaiden hoitoon ja hyvinvointiin.

– Ideologiamme on suojella jäljellä olevaa elämää mahdollisimman rauhallisesti ja kauniisti, Riikka Koivisto sanoo.

Koivikkosäätiön ylläpitämän saattohoitokodin varoista kaikki eivät suinkaan tule kunnilta. Siksi paikallisen toimijan lahjoitus tuntuu Koivistosta erityisen hyvältä.

Koivikko-kodissa hoidetaan vuosittain 200 parantumattomasti sairasta potilasta. Valtaosa sairastaa syöpää.

– Keskimääräinen hoitoaika on vain kaksi viikkoa.

Koivisto uskoo potilasohjautuvuuden tehostuvan, kun uusi palliatiivinen poliklinikka avataan keskussairaalaan syksyllä.

– Käyttöasteemme on nyt 70 prosentin luokkaa.

Hämeenlinnan komentajakunta päätti jo syyskokouksessaan, että lahjoitus osoitetaan vuonna 2002 perustetulle Koivikko-kodille. Saattohoitokodin tukemista puolsi työn arvokkuus. – Maallikosta saattohoitotilanne tuntuu kamalalta. Kun läsnä ovat potilaan ja omaisten tuska ja tieto siitä, että viimeiset viikot ovat käsillä, työ on varmasti raskasta ammattilaisellekin, komentaja Pasi Rankila perustelee.

– Kun joku ehdotti Koivikko-kotia, kaikki olivat nopeasti yksimielisiä kohteesta.

Suomen nuorimman saattohoitokodin saama lahjoitus on viisi vuotta Hämeenlinnassa toimineen komentajakunnan ensimmäinen lahjoitus. Summaa kerrytettiin viisi vuotta esimerkiksi jäsenmaksuista ja ja järjestettyjen tilaisuuksien illalliskorttimaksuista.

– Taloudellisesta tilanteesta riippuen lahjoituksia tehdään varmasti jatkossakin, Rankila lupaa.