Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SM-lennokit liitävät Iittalassa

Pääsiäislauantaina Iittala-hallissa vietetään jälleen niitä hetkiä, kun sisällä ei saa käydä ilmavirran henkäyskään. Salissa pidetään lennokkien sisätaitolennon SM-kisat, ja tilan pitää olla täysin vedoton, jotta lennättäminen käy häiriöttä.

Kisoihin on tulossa noin 30 kilpailijaa apuvoimineen. Joukkueita saapuu ympäri Suomea ja lisäksi Puolasta, Venäjältä ja Turkista. Kalvolalaisia ei ole mukana, mutta 4H-yhdistyksen lennokkikerholla on vastuunsa tapahtuman järjestämisestä yhdessä F3A Team Finlandin kanssa.

Yleisöä houkutellaan paikalle muullakin kuin itse kilpailulla.

– Kisojen aiheena on tällä kertaa kalashow, ja pyrimme saamaan väliajalla kaloja lentelemään. Tytöille rakennamme keppihevosradan, ja siinä ajatuksena on, että Iittalaan saataisiin ensi syksynä myös kepparikerho, lennokkikerhon vetäjä Saku Nyman kertoo.

Nymanin mukaan SM-kisojen järjestäminen on melkoinen voimainponnistus, mutta pääsylipputulojen avulla kerho saa varoja toimintaansa, muun muassa retkien järjestämiseen.

– Kotimaan ilmailumuseot olemme jo kiertäneet, siksi nyt onkin jo vähän suunniteltu reissua ulkomaille. Ruotsissa olisi hyvä museo, hän pohtii.

Lennokkiharrastus kilpailumielessä on välineurheilua. Käytetytkään hyvät koneet eivät ole halpoja, sillä ne saattavat maksaa jopa 1 500 euroa. Harrasteluokassa lennokit ovat kuitenkin paljon halvempia.

Nymanin mukaan suomalaiset kilpailijat ovat saavuttaneet lajissa kovan kansainvälisen tason. SM-kisat ovat omiaan kasvattamaan yleistä kiinnostusta harrastuksen pariin.

– Kävimme juuri tekemässä paperilennokkeja päiväkodissa kahdelle eskariryhmälle ja Seminaarin koulussa iltapäiväkerholaisille. Kaikki tällaiset yleensä poikivat lisää innostusta. Lennokkien tekeminen auttaa kehittämään monenlaisia kädentaitoja ja opettaa käyttämään erilaisia työkaluja, myös silitysrautaa ja imuria, Nyman sanoo.

Kerhotiloissa vanhassa koulussa Nyman kertoo viettävänsä aikaa päivittäin. Aiemmin hän veti kerhoa myös Parolassa.

– Mukavaahan tämän täytyy olla, kun tätä kauan olen tehnyt. Rahoitan itse touhua 3000–5000 eurolla vuodessa, hän hymähtää.

Nyman on vetänyt lennokkikerhoja jo yli 25 vuoden ajan. Ansiokkaasta työstään nuorten parissa hän saa pian myös palkinnon, sillä 6.4. hänet on kutsuttu valtioneuvoston juhlahuoneistoon vastaanottamaan maa- ja metsätalousministeriön myöntämä stipendi.

– Juhlakahvit kaikille entisillekin kerholaisille ja ystäville tarjoan 20.4. kello 16–20 Iittalan lennokkikerholla, hän kutsuu kyläläisiä juhlimaan tunnustusta kanssaan.

SM-taitolentokisat Iittala-hallissa la 31.3. kello 13-18. Lennätysshow kello 15. Youtubesta löytyy videopätkä Iittalan vuoden 2016 SM-kisoista nimellä Iittalan pääsiäinen.