Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voimanostosta papua ja terveyttä elämään

Iittalan urheilukentän kuntosalissa kasvatetaan tervettä voimaa Kalvolan Iskun harjoituksissa.

Seuraan voimanostojaoston perustanut hämeenlinnalainen Markus Pankakoski on vetänyt valmentajana reilun kymmenen nuoren joukkoa kolmisen vuotta. Hänen kyydissään Iittalassa käy myös muutama kantakaupunkilainen harrastaja.

Aikaisemminkin Iskussa voimailtiin, mutta Pankakosken ansiosta toiminnasta tuli ohjattua.

– Alusta asti oli selvää, että haluan tehdä junioritoimintaa, koska olen itse tavallaan tehnyt asioita väärinpäin ja joutunut oppimaan kantapään kautta. Tuli selkeä visio siitä, että voin kertoa junioreille, mitä heidän ei tarvitse tehdä, hän kertoo.

Iittalan kentän sali, jota ylläpitää Hämeenlinnan liikuntahalliyhtiö, palvelee Pankakosken mukaan mainiosti voimanostajia.

– Tila riittää meille hyvin, ja se on turvallinen, mikä on erittäin tärkeä asia varsinkin nuorille, jotka eivät vielä tunnista omia voimiaan.

Seuraan on tullut nuorien lisäksi vanhempia kavereita, jotka ovat ottaneet vastuuta myös valmentamisesta. Toimintaa ei kuitenkaan haluta kasvattaa liian isoksi, jotta kaikille pystytään antamaan henkilökohtainen ohjaus. Etävalmennukseen ei oteta ketään.

– Tekniikka on lajissa tosi tärkeä. Vahinkojakin sattuu, mutta tätä voi harrastaa vaikka satavuotiaaksi asti, jos sitä osaa tehdä oikein, Pankakoski sanoo.

Iskun voimailijoista muutama myös kilpailee, ja menestystäkin heille on tullut. Kirkkain tähti on 19-vuotias Niko Schroderus, joka voitti toissa vuonna SM-kultaa. Hänellä on myös maastanoston suomenennätys nimissään. Tällä hetkellä hän harjoittelee monipuolisesti armeijan erikoisjoukkoja varten.

Pankakoski muistuttaa, että voimanosto ei rajaa mitään muuta lajia pois, päinvastoin se voi olla muulle harjoittelulle tukena. Lisäksi se sopii kaiken ikäisille oman kunnon ja terveyden kohentamiseen. Naisetkin toivotetaan tervetulleeksi mukaan.

– Voimanostolla saadaan kaikkea, mitä tarvitaan normaalissa työssä: jaksamista, kehon hyvinvointia, liikkuvuutta, sivutuotteena paremmat kolesteroliarvot ja verenpaineet alas, Pankakoski luettelee harjoittelun tuomia etuja.

Kesäksi Pankakoski suunnittelee ryhmälleen erilaisia treenejä urheilukentällä. Luvassa on kuulantyöntöä, pituushyppyä, juoksua.

– Otamme uusia ärsykkeitä harjoituksiin, jotta saamme syksyllä taas painaa tosissaan omaa treeniä. Toki salilla treenataan kesälläkin.

Omaan työhönsä Pankakoski saa pian apua, sillä seura lähettää jäsenensä kesällä valmentajakouluun.

Isku kuuluu Suomen Voimanostoliittoon, ja nyt se on myös Suomen Voimalajiliiton jäsenseura, joka järjestää vahvin mies -lajeja. Liitot ovat sitoutuneet antidoping-toimintaan.

– Haluan osoittaa junioreille, että menestyä voi ilman dopingia, kun tietää mitä tekee. Nikollakin menestys on huikeata. Käytännössä hänellä oli jo EM-kisapaikka, mutta sponsoreita tarvittaisiin, jotta hän voisi osallistua kisoihin. Huippunostajille kaivattaisiin enemmän henkilökohtaista tukea, Pankakoski sanoo.

Valmentajan ilo on se, kun juniorit pärjäävät ja omaksuvat terveitä tapoja ja ajatuksia.

– Olen kasvanut heidän rinnallaan vähän kuin isänä. On hienoa nähdä, että heillä on terveelliset elämänarvot ja he ovat hyviä ihmisiä. He ovat kasvaneet urheilun perinteeseen ja pitävät siitä kiinni. Itselleni se on palkinto.

Keväällä, ehkä toukokuussa, Isku on järjestämässä avoimet ovet kentän kuntosalissa tai jossain muussa paikassa. Seuran juuri uusituille nettisivuille tulee tutustumispäivästä lisätietoa.