Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katleena Kortesuo ei oo melkein totta

Vuoden 2012 kuntavaalien aikaan se tapahtui. Hämeenlinnalainen Katleena Kortesuo istui Ylen vaalistudiossa arvioimassa suomalaisten puoluejohtajien tv-esiintymistä raskaan sarjan poliittisten toimittajien kutsumana. Sittemmin hänet on nähty asiantuntijana ja kommentaattorina muun muassa Pressiklubissa, Perjantai-ohjelmassa ja aamun tv-lähetyksissä lehtihaastatteluista puhumattakaan.

– Olin ollut edellisenä kesänä puhujana retoriikan kesäkoulussa ja Jussi Lähde tykkäsi minun tyylistäni, Kortesuo kertoo.

– Kun sitten vaalistudioon etsittiin ihmisiä, hän suositteli minua. Televisioesiintymisistä on minulle sillä tavalla hyötyä, että kun joku miettii minun tilaamistani koulutuskeikalle, hän tietää mitä on saamassa. Se on vähän kuin ilmainen koeajo asiakkaalle.

Kortesuon koulutustarjontaa, blogeja ja edesottamuksia voi seurata nettisivulta eioototta.fi. Hän on kirjoittanut yli 30 tietokirjaa.

– Lähdin yliopistoon opiskelemaan suomen kieltä vuonna 1995 ja halusin kesätyöpaikan Hämeenlinnasta. Pääsin Pirjo Poutasen Cresense oy:lle ja saman tien mukaan tekemään Maatalouden tutkimuskeskuksen 100-vuotishistoriikkia.

– Sinä kesänä opin paljon tietokirjojen tekemisen prosessista ja olen siitä Pirjolle älyttömän kiitollinen. Olen aina rakastanut kirjoittamista, mutta valitsen vain sellaisia aiheita, joista innostun.

Yksi Kortesuon erityispiirteistä on afantasia, jota on kuvattu termeillä mielen sokeus tai kasvosokeus. Afantasiaan liittyvä ominaisuus on myös kyvyttömyys visuaalisten mielikuvien luomiseen.

– Afantasiassa on oikeastaan alettu puhua vasta muutamia vuosia sitten, itse luulin todella pitkään, että minulla on vain huono kasvomuisti, Kortesuo sanoo.

– Tunnistan Mikko Alatalon sinisistä silmälaseista, mutta jos hän ottaa ne pois, minulla ei ole aavistustakaan siitä, kuka hän on.

Kortesuo ei ole kokenut asiaa suureksi ongelmaksi, mutta huvittavia tilanteita riittää.

– Joskus juttelen 10 minuuttia mukavia jonkun ihmisen kanssa tietämättä yhtään, mistä tunnemme toisemme. Tuttavat ovat tähän jo tottuneet ja yleensä esittelevät itsensä, kun tapaamme.

Paljon työmatkoja tekevä kouluttaja avautuu usein Facebookissa erilaisista kommelluksistaan. Kortesuo on silloin tällöin väärässä osoitteessa tai väärässä junassa ja hän on unohdellut maailmalle tavaroitaan pienen kirpputoripöydän verran.

– Olen aina ollut sinkoilija ja kova kolhimaan itseäni. Joskus lukioikäisenä ahdisti, kun olin aina mustelmilla, Kortesuo muistelee.

– Lääkäri-isäni sitten vain jossain vaiheessa totesi, ett lopputulos on tämä, kun olen hajamielinen ja minulla on huono motoriikka sekä keskittymiskyky. Lapseni ovat ihan samanlaisia ja joskus olemme jopa vaaraksi ympäristölle.

Partiolaisuus on ollut tärkeä osa Kortesuon elämää nuoresta lähtien ja hän vetää edelleenkin Haukkojen sudenpentulaumaa.

– Partio on sitä, että ihminen kasvaa sellaiseksi kuin hän oikeasti on, oppii hyödyntämään oman potentiaalinsa. Partiolaisuuden idea on, että jätän maailman vähän parempaan kuntoon kuin se tänne tullessani oli.

Aikuisiällä kuvaan tulleita harrastuksia ovat keskiajan elävöittäminen ja viikinkimiekkailu.

– Hahmoni Katleena Hannuntytär on ö-luokan maksullinen nainen, jonka mainoslause on “kuppa kaupan päälle”. Hänen roolissaan voin toteuttaa sisäistä härskiyttäni ja keskiaikafestivaalien hallituksen puheenjohtajana saan olla mukana hämäläisen yhteistyön taidonnäytteessä.

– Viikinkimiekkailussa olen todella huono, mutta rakastan sitä. Saan kuvitella olevani iso ja vaarallinen, vaikka oikeasti olen pieni ja naurettava. Aika usein vedän koulutuksia silmä mustana.

Kortesuon uusimpia villityksiä ovat pakohuoneet, joista on tulossa kirja maaliskuussa.

– Pakohuone on meillä koko perheen hurahdus, suosittelen sitä kaikille lapsiperheille ja se tuntuu kelpaavan murrosikäisillekin.

– Tehtävissä tarvitaan luovuutta, älyä, nopeutta ja tiimityötä. On aika vaikea keksiä mitään muuta harrastusta, jossa nämä kaikki kriteerit täyttyvät.