Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veljeskansojen vapaaehtoisten vaiheita

Museo Militarian uusi näyttelyosio “Pohjan Pojista Suomen-poikiin – Vapaaehtoisia Virossa ja Suomessa” avautuu yleisölle ensi viikon perjantaina. Kokonaisuuden ovat tuottaneet yhteistyössä Museo Militaria ja Viron Suurlähetystö Viron itsenäistymisen 100-vuotisjuhlavuoteen liittyen.

Talvella 1919 kaksi suomalaista vapaaehtoisjoukkoa osallistui Viron itsenäistymiskamppailuun. Ensimmäinen suomalainen joukko Virossa oli I Suomalainen Vapaajoukko. Tunnetummaksi tuli toinen, Pohjan Pojiksi nimetty rykmentti. Kun Suomi parikymmentä vuotta myöhemmin kävi sotaa Neuvostoliittoa vastaan, vapaaehtoisten suunta muuttui. Yhteensä noin 3500 virolaista palveli Suomen talvi- ja jatkosodissa. Virolaisia vapaaehtoisia Suomen armeijassa kutsuttiin Suomen-pojiksi.

“Pohjan Pojista Suomen-poikiin” kertoo kuvien, tekstien, harvinaisten kunniamerkkien ja muiden pienesineiden kautta veljeskansojen vapaaehtoisten sotilaiden vaiheista niin Virossa kuin Suomessakin. Pääosa näyttelyn esineistöstä on porilaisen Pertti Ramstedtin yksityiskokoelmasta.

Museo Militarian uusi näyttelyosio on avoinna yleisölle 2.2.–16.12.2018.