Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suuri Sininen – tärkeintä on sukeltaminen

Ranskalaisen Luc Bessonin ohjaama Suuri sininen (Le Grand Bleu) on elokuva meren ja sukeltamisen salaperäisestä lumovoimasta. Se edustaa puhtaimmillaan Cinéma du lookia, joka on visuaalisesti voimakas, ”uusbarokkinen” ja usein syrjäytyneisiin päähenkilöihin keskittyvä tyylilaji 1980-luvulta. Elokuva kattaa kaksi vuosikymmentä kahden elinikäisen ystävyksen Enzo Molinarin (Jean Reno) ja Jacques Mayolin (Jean-Marc Barr) elämästä.

Miehet kilpailevat näennäisen viattomasti vapaasukelluksessa, mutta kilpailu muuttuu lopulta elämän ja kuoleman kysymykseksi. Meren syvyys kiehtoo päähenkilöä Jacquesia lopulta enemmän kuin hänen elämänsä rakkaus Johana Baker (Roseanna Arquette).

Elokuva on kuvattu Välimerellä, mustavalkoinen alkujakso Kreikassa Amorgos-saarella, jonka näkymät ovat tunnistettavia. Välimeren hehkuva valo ja syvyyden tihenevät varjot jäävät elämään katsojan mieleen pitkäksi aikaa. Elokuvassa on ajalleen harvinaista aistillista kauneutta, kuten ranskalainen elokuvahistorioitsija Rémi Lanzoni on todennut. Myös delfiineillä on oma maaginen roolinsa kerronnassa.

Pieneltä osaltaan Suuri sininen on kuvattu Perun Andeilla, missä Jacques, ”ihmisdelfiini”, osallistui tieteellisiin kokeisiin.

Suuren sinisen Enzolla ja Jacquesilla on vastineensa todellisuudessa, mutta elokuvaan heidän tarinaansa on muutettu ja dramatisoitu. Ohjaaja Besson, itsekin intohimoinen sukeltaja, esiintyy pienessä cameo-roolissa.

Elokuvassa on ranskalaiselle elokuvalle ominaista absurdin tajua, kuten kohtauksessa jossa päähenkilöt juovat viiniä veden alla tai kantavat delfiiniä pitkin katuja. Jean Reno tyypittelee Enzion koomiseksi hahmoksi, samoin Arquetten Johana on kuin komedian henkilö likinäköineen ja epävarmoine käytöksineen. Jacques puolestaan on kuin olento toiselta (meri)planeetalta.

Ranskalaisen elokuvahistorioitsijan Rémi Lanzonin mukaan Suuri sininen on yksi 1980-luvun tärkeimpiä kulttielokuvia. Elokuva voitti Ranskan kansallisen elokuva-akatemian palkinnon vuonna 1989. Éric Serran musiikki voitti César-palkinnon samana vuonna.

Anneli Jussila

Kavin aluesarja: Luc Besson, Suuri sininen (Ranska/USA 1988). 23.1. klo 18 00. Bio Rex. S.120 min. Liput 5 e Bio Rexistä. Lisätiedot kinotavast.net.