Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valkoisia variksia Wanhassa kutomossa

Tällä hetkellä #metoo-keskustelu käy kuumana niin maailmalla kuin Suomessa. Aivan uutta se ei kuitenkaan ole, sillä jo vuonna 1908 Suomessa naiskansanedustajat tekivät lakialoitteen naisrauhan turvaamisesta. Kansanedustaja Hedvig Gebhard jätti valtiopäiville anomuksen, että rikoslakiin lisättäisiin, että jokaista ken yleisellä tiellä tai kadulla siveettömässä tarkoituksessa ahdistaa naista, rangaistaisiin 200 markan sakoilla. Katurauha-aloite esitettiin valtiopäivillä toiseenkin kertaa, mutta se vaiettiin. Sen sijaan naisasianaisten vaatimus, jossa Kauppatorin Havis Amandaa vaadittiin siveettömänä poistettavaksi, herätti varsinaisen mediakohun.

Muun muassa nämä asiat kerrotaan uudessa, Suomalaisen Naisliiton 110-vuotisjuhlakirjassa Valkoisia variksia ja helmikanoja. Kirjassa kerrotaan Naisliiton ja samalla kaikkien suomalaisten naisten keskeisistä tavoitteista. Näistä tärkein oli avioliittolaki, jota naisparlamentaarikot vaativat 22 vuotta uusittavaksi. Sitä kauemmin – peräti kahdeksalla vuosikymmenellä – yritettiin saada naisia papeiksi. 1920-luvulla naisten rauhanliikkeet olivat voimissaan, sota-aikana naiset uurastivat sekä koti- että sotarintamalla, 1900-luvun lopulla he osallistuivat henkiseen maanpuolustukseen. Nyt presidenttiehdokkaat liputtavat maailman rauhan puolesta.

Näistä aiheista keskustelee maanantaina 22. tammikuuta kello 18–20 Wetterhoffin Wanhassa kutomossa joukko naisia. Juhlakirjan toimittaja Maija Kauppinen kertoo valkoisista variksista eli alansa ensimmäisistä naisista ja heidän tavoitteistaan. Pastori Maija Broms-Tolonen muistelee, miltä tuntui olla ensimmäisten vihittävien naispappien joukossa vuonna 1988. Filosofian lisensiaatti Riitta Mäkinen kertoo Hedvig Gebhardista (Gebhardit olivat ensimmäinen kansanedustaja aviopari), joka oli sota-aikana paitsi Suomalaisen Naisliiton myös Naisten Työvalmiusliiton puheenjohtaja. Lehtori Rirva Rysä kertoo Parolannummen henkisestä maanpuolustuskurssista. Keskustelua johtaa toimittaja Kirsti Pohjonen

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Tervetuloa.