Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Leena Louhivaara kuvasi elävää kulttuurihistoriaa

Yksi heistä näki lapsena marsalkka Mannerheimin. Toinen oli sotalapsi, joka ei Suomeen palatessaan osannutkaan enää äidinkieltään.

Hämeenlinnasta kotoisin olevan valokuvaajan Leena Louhivaaran näyttely Omakuva – sata vuotta suomalaisena nostaa valokuvien ja niihin liittyvien tarinoiden kautta esiin kohtaloita, muistoja ja elämänarvoja. Suomea kiertänyt näyttely on esillä Galleria Koneen Aulagalleriassa Verkatehtaalla.

– Sain Kulttuurirahastolta apurahan hankkeeseen, jonka toteutin Diakonissalaitoksen senioritalojen asukkaiden kanssa vuonna 2016 Helsingissä, Louhivaara kertoo.

– Näyttely on tulos tästä ainutlaatuisesta matkasta, joka oli mahtava ja korvaamaton kokemus. Kävimme ikäihmisten ryhmissä läpi Suomen historiaa kuvien avulla ja jokainen sai valita itselleen merkityksellisiä otoksia omasta albumistaan.

Näyttelyn jokaisessa kuvakokonaisuudessa on kohteensa lapsuudenkuva, heidän omalle elämälleen jotenkin merkityksellinen, symbolinen otos sekä Louhivaaran herkkä muotokuva. Lisäksi mukana on lyhyt tarina päähenkilön omin sanoin kerrottuna. Näyttelyyn kuvatuista senioreista nuorimmat ovat vähän yli 60-vuotiaita ja vanhin oli 101-vuotias.

– Oli liikuttavaa, kun toisillensa vieraat ihmiset alkoivat kertoa omia tarinoitaan. Ne saivat miettimään, mitkä asiat elämässä ovat tärkeitä ja arvokkaita, Louhivaara sanoo.

– Hankkeen päätavoite oli vähentää ikäihmisten yksinäisyyttä luovuuden ja yhdessä tekemisen kautta.

Hämeenlinnan näyttelystä on jätetty pois kaksi kuvakokonaisuutta, mutta niiden tilalla on juuri kotikaupunkia varten tehty kuvasarja valokuvaajan äidistä ja kollegasta, 91-vuotiaasta Kyllikki Louhivaarasta.

Hanke kuuluu Suomi 100-juhlavuoteen ja sen tukijana on ollut Suomen suurin työeläkevakuuttaja Keva.

– Pohdimme aika pitkään, miten voisimme osallistua Suomen juhlavuoteen, joten siksi näyttely huipentuu Hämeenlinnaan vähän jälkijunassa, Kevan varatoimitusjohtaja Tapani Hellstén tunnustaa.

– Sponsorin rooli juuri tässä näyttelyssä sopii meille hyvin. Näissä kuvissa olevat ihmiset ovat sukupolvea, joka on ollut rakentamassa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Heidän osaltaan Keva on siirtynyt maksujen kerääjästä vanhuuden turvaajaksi.

Omakuva-näyttely 12.3. asti Aulagalleriassa. Vapaa pääsy.