Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ajokortti menee mobiiliin

Trafi on kehittänyt älypuhelimen sovelluksen, joka toimii ajokorttina. Autoilija-nimellä kulkeva sovellus on suunniteltu niin, että se toimii täysin samoin kuin fyysinen ajokortti. Alkuperäinen ajokortti kannattaa silti pitää vielä ajossa mukana.

– Nyt alkuvaiheessa suosittelemme, että fyysinen kortti pidetään ilman muuta ajossa mukana. Sovelluksella on vielä vähän käyttäjiä ja varmasti moni ei ole siitä kuullutkaan. Fyysinen kortti tulee myös säilymään, sovellus ei syrjäytä sitä, yksikönpäällikkö Simo Karppinen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista neuvoo.

Mobiilisovellukselle syntyy oletettavasti sitä enemmän hyötykäyttöä, mitä paremmin se opitaan tuntemaan. Esimerkiksi kanta-asiakkuusohjelmaan tunnistautuminen onnistuu fyysisellä ajokortilla, joten miksei se onnistuisi myös sovelluksella, kunhan tiskin takana tiedetään, mikä sovellus on kyseessä.

– Testivaiheen aikana sillä on tunnistauduttu monella eri toimijalla kuten Postissa ja itse käytin sitä Veikkaus-kortin sijasta. Sovelluksesta löytyy tunnustautumiseen viivakoodi, kuten perinteisestäkin ajokortista, Karppinen kertoo.

Virallinen henkilöllisyystodistus sovellus ei ole, mutta eipä ole perinteinenkään ajokortti, vaikka moni niin uskoo. Vaikka mobiiliajokortti ei ole virallinen henkilöllisyystodistus, on sen suunnittelussa menty tietoturva ja väärentämisen vaikeus edellä. Sovelluksessa on useita eri turvatekijöitä, joilla kortin eteensä saava toimija voi varmistua siitä, että kortti on laillinen. Karppisen mukaan asiantuntijan erehdyttäminen ottamaan väärennetty sovellus todesta tulee olemaan todella vaikeaa.

– Visuaalinen turvatekijä on esimerkiksi liikkuva taustakuva, joka reagoi kosketukseen. Myös QR-koodi löytyy, toinen osapuoli voi lukea sen ja saada tiedot suoraan Trafin järjestelmästä. Esittelyvideon ominaisuuksista voi käydä katsomassa vaikka YouTubesta, Karppinen kehottaa.

Autoilija-sovellus ei ole pelkkä ajokortti. Sovellukseen kehitetään uusia ominaisuuksia. Jo alkuvaiheessa sovellukseen kuuluu ajoneuvopalvelu. Sovelluksella voi esimerkiksi hakea auton tiedot rekisteritunnuksen perusteella, maksutta.

– Myös omat ajoneuvot voi listata ja hoitaa yksinkertaisia rekisteröintejä kuten poistaa oman ajoneuvon liikennekäytöstä. Sovelluksen viestipalvelu voi muistuttaa vaikka auton katsastamisesta ja ajokortin vanhenemisesta.

Karppinen uskoo sovelluksen muodostuvan suosituksi. Saatu palaute on ollut hyvää, kokeilleet ovat innostuneet antamaan jopa jatkokehitysehdotuksia.

– Kysyimme kokeilleilta, miten todennäköisesti he suosittelevat sovellusta muille asteikolla yhdestä kymmeneen. Vastausten keskiarvo oli yhdeksän. Minulla on tästä erittäin hyvä tuntuma, uskon että sovellus on odotettu uudistus.