Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntonyrkkeily sopii kaikille

Rio de Janeiron olympialaisissa ainoan suomalaismitalin hankkinut nyrkkeilijä Mira Potkonen siirtyi kuntonyrkkeilijästä nuorattuun kehään vasta 28-vuotiaana. Hän ehti sitä ennen harrastaa kuntonyrkkeilyä reilut kymmenen vuotta. Olympiamitalisti pitää edelleen kuntonyrkkeilyä loistavana kuntoilumuotona, joka sopii kaikenikäisille, naisille ja miehille.

Potkonen kävi vetämässä kuluvalla viikolla Kalvolan Iskun kuntonyrkkeilyharjoitukset Hämeenlinnassa. Mielikuvat kuntonyrkkeilystä muuttuivat jo kättelyssä, koska itse nyrkkejä ei heiluteltu alkuun lainkaan – jokaisen omalle kuntotasolle sopivaa jumppaa, venytyksiä ja liikehdintää sitäkin enemmän.

– Kuntonyrkkeily on monipuolista, ei suinkaan pelkkää säkkiin iskemistä, Potkonen painottaa. Hän vakuuttaa, että laji sopii kenelle tahansa kuntotasoon ja ikään katsomatta.

– Juju on siinä, että jokainen liikkuu oman kuntotasonsa ja kykyjensä mukaisesti, ei suinkaan kovakuntoisimman tason perusteella. Vähintään puolen tunnin lämmittelyvaihe on jo sellainen, että siinä käydään kaikki lihasryhmät läpi – nämäkin harjoitukset omien edellytysten mukaan. Jos ei jaksa tai taivu, niin yrittää sen verran kuin pystyy.

Kalvolan Isku järjestää kuntonyrkkeilyn sekä Miemalan koululla että Iittalassa.

– Mukaan pääsee kuka tahansa. Alkuun ei tarvitse kuin sisäliikuntavarusteet, iskuhanskoja seuralla on tarjota ainakin alkuvaiheessa, saliharjoittelua vetävä Timo Siltala kertoo.

Suomessa on tällä hetkellä arviolta 25–30 000 kuntonyrkkeilijää. Nyrkkeilyliiton hattulalainen puheenjohtaja Tomi Korpinen arvioi, että ensi vuoden alusta pakolliseksi tuleva lisenssijärjestelmä sitoo liittoon noin 10 000 harrastajaa, vaikka lajin harrastajien määrä ei muuttuisikaan.

– Suhteessa lajin valtakunnalliseen kilpaurheilulliseen kokoon kuntonyrkkeilijöitä on todella paljon. Tuskin mikään muu olympialaisiin osallistuva lajiliitto pääsee samaan suhdelukuun, Korpinen kertoo lajin suosiosta.

Olympiamitalisti Potkonen kehuu kuntonyrkkeilyn kokonaisvaltaista harjoittelua.

– Liikkuvuus ja etenkin ylävartalon “paikkojen avaaminen” ovat kuntonyrkkeilyn parasta puolta. Nykyajan istumatyöläiselle kuntonyrkkeily on parasta mahdollista hoitoa, Potkonen vakuuttaa omiin kokemuksiinsa perustaen.

Potkonen muistuttaa, että lajia harrastavat myös liikuntarajoitteiset ja pyörätuolilla liikkuvat.

– Tämä on myös edullinen harrastus, kun varusteisiin ei tarvitse laittaa paljon rahaa. Itse suosittelen omien iskuhanskojen ja käsisiteiden hankkimista, muuten pääsee sali- tai seuramaksuilla eteenpäin.

Potkonen itse aloitti kuntonyrkkeilyn 16-vuotiaana. Sen jälkeen muut liikuntalajit saivat jäädä, sillä monipuolinen liikkuminen ja säkkiin iskeminen tuntuivat hyvältä.

– Vei vuosia ennen kuin edes yritin ottaa matsia kavereiden kanssa. Kilpanyrkkeilyn aloitin vasta 28-vuotiaana, Potkonen nauraa “myöhäisherännäisyydelleen”.

Nyt Potkonen on täyspäiväinen nyrkkeilijä, joka harjoittelee kaksi kertaa päivässä sunnuntaita lukuun ottamatta, lauantaina on tosin “vain” yksi harjoitus.

– Kisa- ja leiriohjelma on tästä eteenpäin tiivis, viime vuonna kaikki 25 otteluaan voittanut Potkonen vakuuttaa. Matka kohti Tokion olympialaisia on sujunut tähän saakka myötäisessä.

Kuntonyrkkeily pidetään tehokkaana ja turvallisena harjoitusmuotona, jossa ei synny helposti vammoja. Peruskunto kehittyy oman aktiivisuuden myötä.

Kalvolan Iskun kuntonyrkkeilystä saa lisätietoja Timo Siltalalta, puh. 050 435 9522.