Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muuttolaatikoista versoo muistoja ja pillipalmuja

GalleriaKONEessa vallitsee muuttotunnelma pahvilaatikoineen ja pillipalmuineen. Näyttelytilan täyttää suuri, tilallinen Kasvualusta-niminen teoskokonaisuus, johon katsoja syöksähtää sisään. Teos koostuu kuvataiteilija Sofi Häkkisen (s. 1990) veistosinstallaatioista ja kuvataiteilija Mia Rantavaaran (s. 1990) videoista.

Näyttelyidea syntyi eräästä juhannusyönä kuvatusta videon pätkästä, jossa tyttö tanssii auringon noustessa.

– Ajatuksena oli ensin lähteä tutkimaan onnellisuuden ydintä, täydellisen hetken välittämistä taiteen keinoin. Täydellinen hetki on kuitenkin erilainen eri ihmisille, joten idea laajeni hetkien kuvaamiseen. Teoksen hetket ovat asioita, jotka muistaa, hetkiä, joita kuljettaa aina mukanaan.

– Muuttolaatikot toimivat kasvualustoina muistoille ja pillipalmut kuvaavat muistokerrostumien päälle kasvavia asioita. Haluamme houkutella katsojan miettimään omia muistojaan, taiteilijat toteavat.

Häkkinen ja Rantavaara haluavat leikitellä materiaaleilla. Värikkäistä pillipalmuista muistuvat mieleen lapsuuden mehupillit. Lyhyitä hetkiä kuvaavat videot heijastetaan rennosti pahvilaatikoihin.

– Pahvilaatikot ja mehupillit ovat lempimateriaalejani, Häkkinen paljastaa. Hän on käyttänyt aikaisemmissa töissään kierrätysmateriaaleja ja toisinaan myös roinaa roskalavoilta.

Kasvualusta on Häkkisen ja Rantavaaran ensimmäinen yhteinen näyttely.

– Halusimme yhdistää osaamisemme, veiston ja videon, opiskeluaikoina Tampereella tavanneet taiteilijat kertovat. Häkkinen ja Rantavaara ovat molemmat valmistuneet kuvataiteilijoiksi Tampereen ammattikorkeakoulusta. Kumpikin asuu ja työskentelee nykyään Helsingissä. Häkkinen jatkaa opintoja taiteen maisteriksi Aalto-yliopistossa.

– Teemme varmasti jatkossakin yhteistyötä. Jatkamme siitä, mihin tässä näyttelyssä pääsimme, naiset suunnittelevat.

Sofi Häkkisen ja Mia Rantavaaran “Kasvualusta” on esillä GalleriaKONEessa, Verkatehtaalla 29.8. asti. Taiteilijat ovat paikalla esittelemässä teostaan Taiteiden yönä 25.8. kello 18–19.