Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaeltaja arvostaa keveitä keittimiä

Kun puhutaan sapuskan valmistamisesta metsäreissulla, useimmille tulee mieleen sana Trangia. Partioaitan Timo Toivosen mukaan perinteinen ruotsalainen retkikeitin on yhä vahvasti menossa mukana.

– Trangia on legenda, jonka monet mieltävät retkikeittimen synonyymiksi, Toivonen sanoo.

– Se on toiminut pitkään denaturoidulla spriillä, mutta jonkin aikaa on ollut saatavilla kaasupolttimella varustettuja malleja. Kaasumallia on mukavampi käyttää ja helpompi säätää, eikä tarvitse kaadella nesteitä. Vanhan Trangian voi myös päivittää, koska polttimia myydään erikseen.

Mikä sitten on Trangian pitkän suosion syynä?

– Se on tukeva, valmis paketti, jossa on kaikki tarvittava. Hyvä alusta, tuulisuoja, kaksi kattilaa ja paistinpannu, joka toimii myös kattilankantena. Kätevä perussetti, jolla tekee nelihenkiselle perheelle päiväretken muonat.

Pitempiä kävelyretkiä ja vaelluksia harrastavat arvostavat kuitenkin keittimessä keveyttä ja pientä kokoa.

– Toisesta ääripäästä löytyy vaikka Primus Micron Trail, joka on pelkkä keitin, joka ruuvataan kaasupulloon kiinni.

– Retkimallin kaasupulloja on sitten montaa kokoa, joista pienin on 100-grammainen ja suurin 450-grammainen. Pikkuisella kokenut vaeltaja kiehauttelee vedet retkiruokaan useampana päivänä ja iso kaasu riittää viikon vaellukseen. Kaasujakin on sitten vielä eri vuodenajoille.

Toivonen muistuttaa, ettei retkikeittimien kattiloita ole tarkoitettu nuotiokäyttöön. Avotulille on omat pannunsa ja kattilansa, jotka on valmistettu ruostumattomasta teräksestä.

Uudenpuoleinen ja kotimainen innovaatio on Savotta-risukeitin. Rosteriteräksinen keitin koostuu seitsemästä osasta, jotka ovat pakattavissa pieneen tilaan. Risukeittimessä voi polttaa pientä puuainesta tehokkaalla liekillä. Keveydestään huolimatta keitin kestää ihan kunnollisen kahvipannun tai ruokapakin painon.

– Pitää olla kuitenkin tarkkana, sillä metsäpalovaroituksen aikana risukeitintä ei saa käyttää.

Retkimuonat ja niiden valikoimat ovat myös kehittyneet viime vuosien aikana. Blå Bandin pussit sisältävät yhdelle hengelle riittävän keskimäärin 650 kalorin annoksen ja toimittavat myös astian virkaa.

– Keitetään vesi, kaadetaan se pussiin, annetaan hautua 10 minuuttia ja annos voidaan syödä suoraan pussista.

– Pohjanahan näissä on riisiä tai pastaa ja proteiinina kanaa, jauhelihaa ja juustoa. Myös aamupaloja ja jälkiruokia löytyy. Nykyajan retkiruuat ovat hyvänmakuisia ja ihan kunnon ruokaa.