Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keuhkoahtaumatauti laittaa rajoja

Hämeenlinnalainen Janne Turtiainen, 71, maksaa vuosikymmenten tupakointinsa seurauksia. Keuhkoahtaumatauti ja astma tekevät arjessa omat haasteensa.

– Poltin 15-vuotiaasta saakka enimmillään pari toppaa päivässä. Lisäksi kotona isä tupakoi sisätiloissa, mikä oli tuohon aikaan tavanomaista. Altistusta savulle tuli nuoresta saakka, sanoo Turtiainen.

Turtiainen kiteyttää 40-vuotisen tupakkamiehen uransa aamuyskään, limaan, liikkumisen vaikeuteen, hengenahdistukseen ja lukuisiin keuhkoputkentulehduksiin.

– Tupakoinnin haitat alkoivat limaisella aamuyskällä. Päivän mittaan limaa kertyi varmaan sangollinen. Hengästyin helposti ja vähitellen tulehduskierre voimistui. Antibiooteista ei ollut enää apua.

Lääkäri totesi Turtiaisella parantumattoman keuhkoputkentulehduksen. Nortti jäi siihen.

– Lopetin tupakoinnin kuin seinään, yhtenä aamuna tupakka ei enää maistunut. Itselleni tupakoinnin lopettaminen oli jopa yllättävän helppoa.

Keuhkoahtaumatauti paljastui pari viikkoa tupakkalakon aloituksen jälkeen. Olo kävi tukalaksi ja Turtiainen joutui turvautumaan sairaalahoitoon.

Diagnoosi oli helpotus. Sen jälkeen keuhkoahtaumatauti saatiin kuriin ja Turtiainen saattoi elää normaalia elämää tiettyjen rajojen puitteissa. Keuhkoahtaumataudin myötä Turtiainen sai myös astman.

Turtiainen on valmistautunut tulevaisuuteen. Vaikka keuhkojen tila on hoidon ansiosta vakiintunut, mies väistämättä vanhenee ja elimistö rappeutuu.

– On aika todennäköistä, että jossakin vaiheessa en enää itse kykene hengittämään. Joskus joudun elämään happiviiksillä ja työntelen happipulloa edelläni.

Astmaan ja keuhkoahtaumatautiin toimii sama lääkitys.

– Keuhkojeni kapasiteetti on pysyvästi laskenut. Liikunta on erittäin tärkeää, mutta en pysty altistamaan itseäni kovalle rasitukselle. Hikeen saakka saan kuitenkin liikuntaa harrastaa.

Turtiaisen arkea säätelevä lukema on PEF-arvo, joka mittaa keuhkojen tilavuutta. Alimmillaan arvo kävi 250:ssä.

– Se on vakiintunut yli 300:taan. Hyvänä päivänä PEF-arvo on noin 350, eikä se siitä enää sen ylemmäksi nouse. Jos arvo laskee alle 300:aan, käytän kortisonia. Toinen ja nopeampi keino on puhaltaa letkulla ilmaa pulloon, jossa on vähän vettä. Puhalluksessa syntynyt vastapaine irrottaa limaa.

Hoito edellyttää päivärytmin säännöllisyyttä, terveellistä ruokavaliota ja liikuntaa.

– Kävelen päivittäin. Tärkeää on, että vaatetus on oikein. Vilustumista pitää välttää loppuun saakka. Jollen lähde ulos, liikun kotona. Erään lääkärin mukaan kaikki liikunta, minkä ihminen tekee sängystä ylös noustuaan, on merkityksellistä.

Turtiainen on Kanta-Hämeen Hengitys ry:ssä vertaisryhmän vetäjänä.

– Vertaistuki on ensiarvoisen tärkeää, koska olemme kaikki kokeneet saman. Aloitin itse ryhmän jäsenenä ja nyt olen vetäjä, mutta aina palaan ryhmästä terveempänä takaisin. Kun kaikilla on sama sairaus, ei kenenkään tarvitse peitellä mitään. Itse pidän yhtenä suurimpana ryhmän antina, että osaan odottaa, mitä tuleman pitää muiden kokemusten perusteella. Koen saaneeni ryhmän kautta enemmän tietoa sairaudesta kuin yhdenkään lääkärin kautta.