Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvän mielen toimintaa 
hoiva- ja lomakoti Ilonpisarassa

Lomakotiyhdistys Ilonpisara on ylläpitänyt vanhusten ja vammaisten hoiva- ja lomakotia Vanajaveden rannan kauniissa maisemassa jo vuodesta 1957.

– Toimintaperiaatteenamme on voittoa tavoittelematta tuottaa hoivaa, hyvää hoitoa ja sosiaalista toimintaa asiakkaillemme, kertoo toiminnanjohtaja Raija-Leena Löövi.

– Emme kilpaile matkailuhotellien kanssa, yleensä varsin huonokuntoiset asukkaat tulevat joko lyhyt- tai pitkäaikaiseen hoitoon. Paikalla on ympäri vuorokauden hoitavaa henkilökuntaa, mainitsee vastaava sairaanhoitaja Elina Hanska.

Lyhytaikaiset asiakkaat viettävät Ilonpisarassa usein noin viikon loman, pitkäaikaiset potilaat saattavat asua puolesta vuodesta vuoteen. Asiakkaiden ikähaarukka on noin 63–100 vuotta.

Henkilökuntaa on noin 50, asiakaspaikkoja puolestaan 45 ja niiden lisäksi lyhytaikaisia lomapaikkoja.

Pihassa on myös rivitalo kalustettuine huoneineen, johon kuka tahansa voi tulla muutamaksi viikoksi esimerkiksi remonttia pakoon.

– Meille voi tulla useampaa kautta. Jos saa kunnan maksusitoumuksen, voi päästä halvemmalla

Esimerkiksi omaishoitajien vapaapäivien ajaksi meillä on tarjota lyhytaikaispaikkoja muutamaksi päiväksi. Kannattaa olla yhteydessä kaupungin palveluohjaukseen. Myös esimerkiksi seurakunnan diakoniatyöltä voi anoa avustusta hoitomaksuun. Ilonpisaraan voi tulla mistä päin maailmaa tahansa, meillä on ollut asukkaita Saksasta, USAsta ja Ruotsista.

– Vuorokausihinnat ovat noin 30-120 euroa asiakkaan omavastuuosuudesta riippuen, ruoat kuuluvat hintaan. Asumisen hinta nousee asiakkaan kunnon mukaan; jos tarvitsee enemmän hoitoa, vuorokausihinta saattaa nousta 150 euroon, Raija-Leena Löövi valottaa.

Sairaanhoitopalvelujen lisäksi Ilonpisarassa on tarjolla sosiaalista seurustelua, keskusteluja muiden vieraiden kanssa ja yhteisiä ruokailuhetkiä. Pihamaalla voi käydä katsastamassa lampaita ja kierrellä kuntopoluilla. Iltapäivisin kello 15-20 paikalla on virikkeistä vastaava henkilö järjestämässä yhteistä toimintaa, esimerkiksi jumppaa tai yhteislaulua monipuolisissa yhteistiloissa, esittelee Elina Hanska.

Päärakennuksen isolla terassilla tanssitaan Pikku-Penan soiton tahdissa joka kuukausi, on tanssittu jo 15 vuotta. Pikku-Pena tahdittaa myös tapanin- ja juhannustanssit. Omaisten päivää vietetään marraskuussa ja ystävänpäivä-iltapäivänä toukokuun lopulla paikalle saapuvat Pikku-Pena ja Teuvo Ylitalo posetiiveineen.

Myös kuoroja käy esiintymässä. Kaverikoirat ovat ilahduttaneet asukkaita toistakymmentä vuotta kerran kuussa, Panssarinyrkki, eli Panssariprikaatin varusmiesten soittokunta vierailee Ilonpisarassa ja Pysäkin vapaaehtoiset ulkoiluttavat asukkaita.

Lomakotiyhdistys Ilonpisara on 300 henkilökannatusjäsentä ympäri maata. Jäsenmaksu on 10 euroa vuodessa, ainaisjäsenyyden hinta on 70 euroa. Jäsenet saavat lehden, kirjeitä, kutsuja kokouksiin ja hyvän mielen.

– Uudet jäsenet ovat tervetulleita, samoin vapaaehtoiset. Vapaaehtoisuuden ei tarvitse olla jatkuvaa, voi tulla auttamaan silloin kuin haluaa, toiminnanjohtaja Löövi kannustaa.

– Voin vakuuttaa että auttamisesta tulee hyvä mieli.

Jäseneksi voi liittyä nettisivujen kautta tai sähköpostilla lomakoti.ilonpisara@ilonpisara.fi

Ilonpisaraan voi myös soittaa 03-647 090.