Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiuaskivistä idea lämmittimeen

Suomessa sauna on ollut monen idean syntypaikka. Janakkalalainen Matti Hurtta sai kiuaskivistä oivalluksen Hehkumattiin.

Kysymyksessä on diabaasikivillä täytetty varaava lämmitin, joka sopii sekä kotiin että mökille.

– Hehkumattiin voi varata lämpöä silloin, kun sähkö on halvimmillaan. Kolmen tunnin varauksella lämpöä kertyy yhteensä noin 12 tuntia, jolloin lämmittimen sähkönkulutus on vain 0,60 kW:tä tunnissa. Lämmittimen 12 tunnin sähkölasku jää tällöin reilusti alle euron, mikä sisältää sähkönsiirron ja verot.

Lämmittimen teho perustuu oliviini-diabaasiin, joka on erittäin painava ja lämmönvarauskyvyltään maailman paras kivi.

Varaava lämmitin säästää lämmityskuluja kohteesta ja lämmitystavasta riippuen jopa 30–70 prosenttia.

– Lämmitin on sitä edullisempi, mitä halvempaa sähkö on. Sähkön hinta on edullisimmillaan pörssisähkönä ostettuna yöaikaan. Lämmittimeen voi asentaa kellokytkimen, jolloin lämmitin varaa itsensä esimerkiksi kello 23–05 välisenä aikana. Kuluttaja maksaa sähköstään vain tuon kuusi tuntua, minkä jälkeenlämmitin purkaa ilmaiseksi lämpöään seuraavat 18 tuntia. Laite lämmittää myös varaamisen aikana.

Hurtan mukaan markkinoille on tulossa älybokseja, jotka osaavat katsoa internetistä, minä tunteina seuraavan yön sähkö halvinta. Sen jälkeen älyboxi jakaa sähköä Hehkumatille ainoastaan halvemmilla tunneilla.

– Pörssisähkö voi olla halvimmillaan vain puoli senttiä kilowattitunnilta. Asukas voi seurata puhelimellaan pörssisähkön hintaa lataamalla sovelluksen nimelta Tuntihinta. Puhelimella voi myös ohjata pistorasioita. Lämmittimellä halvan pörssisähkön hyödyntäminen on mahdollista, vaikkei kuluttajalla olisi perinteistä vesivaraajaa, eikä vesikiertoista lämmitysmuotoa.

Lämmitin pitää aina ajaa ensimmäisellä käyttöönottokerralla täysin kuumaksi

– Sen jälkeen lämmittimen voi laittaa toimimaan aikakellolla esimerkiksi siten, että lämmitin on tunnin päällä ja 2,5 tuntia pois päältä. Silloin sähköä kuluu yhteensä 14 kW:tä, eli 1, 50 euroa vuorokaudessa. Termostaattia voi myös siirtää rungossa alemmaksi, jos käyttäjä haluaa lisää lämmitystehoa.

Hurtta on testannut lämmitintä seitsemän kuukauden jaksolla. Se säästi energiaa 80 neliön koetalossa verrattuna sähköpatterilämmitykseen huomattavasti. Kohde oli rakennettu 1980-luvulla ja varsin hyvin eristetty. Sähköpatterit ja termostaatit olivat uusittu 1990-luvulla. Tilassa oli viisi isoa ikkunaa ja niiden kohdalla oli 800 watin sähköpatterit termostaateilla. Tilaa pidettiin jatkuvasti 20 asteen lämpötilassa.

– Säästöä tuli yhteensä 4100 kilowattituntia ja rahallisesti säästö oli noin 500 euroa, kun yhden kilowattitunnin lasketaan maksavan 12 senttiä. Säästösumma sisältää myös sähkönsiirron ja verot. Säästö syntyi jo normaalilla päiväsähkön hinnalla. Jos varaamiseen olisi käytetty edullisempaa yösähköä tai hyvinkin edullista tuntisähköä, rahallinen säästö olisi ollut merkittävästi suurempi, eli noin 700–800 euroa.

Toisessa mittauskohteessa, 220 neliön omakotitalossa, oli viisi metriä korkea olohuone sekä korkeat ikkunat. Talo oli valmistunut 2008 ja se oli hyvin eristetty. Talossa oli yöllä varaava lattialämmitys eli varaava laatta.

– Yksi iso lämmitin säästi yöllä noin 40 prosenttia ja päivällä noin 20 prosenttia puhtaasti sähköenergiassa. Rahallista säästöä tuli loka-huhtikuussa 100–150 euroa kuukaudessa.