Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapahtui maaliskuussa 1976

Uutisia maailmalta

Isabel de Peronin valtakausi Argentiinan presidenttinä päättyi kenraali Jorge Rafael Videlan johtamaan vallankaappaukseen, jota perusteltiin maassa vallinneella kaaoksella. Perón lähetettiin kotiarestiin.

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa julkaisi kihlauksensa länsisaksalaisen Silvia Sommerlathin kanssa. Muutamaa päivää myöhemmin nuoripari kalasteli Mörrum-joella presidentti Kekkosen kanssa.

LEONID BREZNEV valittiin edelleen Neuvostoliiton kommunistipuolueen pääsihteeriksi. Hänen asemansa arvioitiin entisestään vahvistuneen.

Libanonin presidentin Suleiman Franjiehi suostui eroamaan sotilaiden painostuksen takia. Maan tilanne oli sekava ja Syyrian kerrottiin lähettäneen joukkoja Libanoniin.

Värillisen enemmistön ja valkoisen vähemmistön neuvottelut Rhodesiassa katkesivat tuloksettomina. Valkoinen pääministeri Ian Smith ei hyväksynyt siirtymistä enemmistövaltaan. Levottomuuksia ja jopa sisällissotaa pelättiin.

Uutisia Suomesta

Kuun alusta astui voimaan uusi määräys, jossa keskioluen vähittäismyynti velaksi kiellettiin. Aikaisemmin kepparia oli mahdollista ostaa vastakirjaa tai laskutusta vastaa. Keskioluen anniskelu oli kuppiloissa lopetettava viimeistään klo 22.

Paavo Väyrynen ilmoitti luopuvansa tavoitteestaan päästä keskustapuolueen puheenjohtajaksi, mutta toivoi myös Johannes Virolaisen toimivan samoin. Miettusen hallitus sai välikysymyskeskustelussa luottamuslauseen äänin 144-47.

JULKISUUDESSA kerrottiin, että hallitus oli nostanut lomarahan veronpidätystä kaikessa hiljaisuudessa 30 prosentista 50 prosenttiin. Päätös synnytti laajaa tyytymättömyyttä ja alle 2500 markan erien pidätystä alennettiin kuukauden lopussa.

TPS voitti jääkiekon SM-kultaa kaatamalla Tapparan 2-1. Voittomaalin teki Seppo Repo.

Hämeenlinnasta

Maaherra puhui ja tykit jysähtivät, kun 3403 hiihtäjää lähti Finlandia-hiihtoon Katumajärven jäältä. Maalinauhan katkaisi Salpausselälle Pauli Siitonen ajassa 4 tuntia, 15 minuuttua ja 40 sekuntia.

Teatterissa pyöri Johan Bargumin näytelmä Kotiinpaluu, joka oli sovitus Runar Schildtin novellista. Rooleissa loistivat Raija Paalanen, Eikka Lehtonen, Paavo Rusko, Margit Carpelan ja Matti Nurminen.

UIMAHALLIN valmistumista seurattiin suurella mielenkiinnolla. Konemestari Erkki Kotro uumoili liikuntapaikan valmistuvan vappuun mennessä.

WSOY:n kirjallisten äänilevyjen sarjassa ilmestyi Liisa Majapuron albumi Toiverunoja. Lausuntataiteilijan levyllä oli muun muassa Paavo Haavikon, Eeva-Liisa Mannerin, Jaakko Juteinin ja Aleksis Kiven tekstejä. Majapuron lausuntailta Helsingissä sai kriitikko Jukka Kajavalta vuolaat kehut.

HATTULASSA muhi kulttuuriskandaali, kun Pyhän Ristin kirkon kattoa varten valmistetut tuhannet paanut lojuivat varastossa. Seurakunnalla ei ollut suunniteltuun korjaukseen varaa, mutta kirkkohallintokunta teki anomuksen Opetusministeriölle.

Historiallinen museo toimi täysin riittämättömissä tiloissa Lukiokatu 6:ssa ja museonjohtaja Timo Heinosen mukaan kokoelmat olivat vaarassa jopa tuhoutua. Uutta paikkaa oli katsottu linnan kehämuurista, mutta viimeisten tietojen mukaan se ei enää ollutkaan mahdollista.

DEMAREIDEN kunnallisjärjestö oli jättänyt valtuustolle aloitteen toimikunnasta, jonka tarkoituksena oli valmistella jäähallin rakentamista.

Yhteiskuntarakenteen muutos oli tyhjentämässä maaseutupitäjiä. Seutukaavaliitossa ennakoitiin, että yli 2000 ihmisen Renko menettäisi lähes puolet asukkaistaan vuosituhannen vaihteeseen mennessä. Rengon kunnanisät eivät näin rajuun laskuun uskoneet, sillä uusia taloja ja asuntoja oli tekeillä.

Elintarvikealan ensimmäinen lakkopäivä 25. maaliskuuta sai kaupunkilaiset liikkeelle. Kauppojen edessä oli pitkät jonot ja maito- sekä leipähyllyt tyhjenivät jo aikaisin aamulla.

KAUPUNKIUUTISTEN ensimmäisessä numerossa pohdittiin kahvilana toimineen Hanssin Jukka –lentokoneen kohtaloa. Kaupungilta vuokralla oleva tontti oli jäämässä Hopeaseppien tien uuden suunnitelman alle, joten edessä oli muutto. Hämeenlinnan symboliksi nousseen konevanhuksen tulevaisuudesta ei ollut mitään tietoa.

Mustan kissan naamiaisia vietettiin Aulangolla ja tällä kertaa teemana oli Rovaniemen markkinoilla. Illan juonsi vauhdikkaaseen tapaansa meklari Jouko Rita ja parhaasta asusta totisena torvensoittajana palkittiin Reijo Mörk.

Lähteet: Mitä missä milloin, Hämeen Sanomien ja Kaupunkiuutisten arkisto.