Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kajastus aloittaa puhtaalta pöydältä

Seminaarin koulun liikuntasalissa on täysi touhu päällä, kun kahdella kentällä harjoittelee parisenkymmentä 7–15-vuotiasta lasta ja nuorta.

Pienempien hioessa koordinaatiota isommat ovat päässeet jo pallottelun makuun. He kuuluvat maineikkaan lentopalloseuran, vuonna 1921 perustetun Luolajan Kajastuksen, juniorikaartiin.

Marraskuun alussa seuran uudeksi puheenjohtajaksi valittu Mikko Hokkanen seuraa parvelta pienen lentopalloryhmän otteita.

– Harrastajamäärä on kintaalla, että nuoret pystyvät juuri ja juuri pelaamaan treeneissä vastakkain. Joukkuepelissä ei ole kyse pelkkien yksilötaitojen hiomisesta, Hokkanen sanoo.

Kajastus on tällä hetkellä ainoa hämeenlinnalainen lentopalloseura, jossa pojat ja tytöt harjoittelevat yhdessä.

– Sekajoukkueena saa osallistua peleihin vain D-ikäisiin (ikäraja 13 vuotta) saakka. Kaiken ikäisiä junnuja tarvittaisiin lisää.

Pitkille ja pätkille

Hokkanen kehuu, että ilman Olavi Ruususen aktiivisuutta Kajastuksen toiminta olisi hiipunut jo aikapäiviä sitten. Ruusunen on Kajastuksen kasvatteja, suomenmestari vuosina 1969–1972.

– Harrastustoiminta alkoi aikoinaan kärsiä, kun seurat alkoivat ostaa pelaajia. Oman seuran pojat eivät enää kelvanneet, Ruusunen muistelee.

Hänen mukaansa Kajastuksessa on luotettu aina omiin poikiin.

– Jos ei ole junnuja, ei ole myöhemmin pelaajiakaan. Kyllä perustyö täytyy tehdä hyvin, että omat pojat viihtyvät harjoituksissa.

Viimeksi Kajastuksen juniorit ovat saavuttaneet suomenmestaruuden vuonna 1972.

Se on Hokkasen mukaan kunnioitettava saavutus, mutta menneiden meriittien sijaan on aika suunnata katseet tähän päivään ja tulevaisuuteen.

– Haluamme seurana tarjota junioreille liikunnan riemua, sellaista hauskaa yhdessä tekemistä. Lapset on tehty liikkumaan.

Hokkanen kehuu lentopalloilun tarjoavan ominaisuuksia, joista on hyötyä myöhemminkin.

– Kärsivällisyys, kunto, koordinaatio ja pelisilmä kehittyvät. Hyppyjen iskut vahvistavat tutkitusti myös kasvuiässä olevan luustoa.

Minkä pituisia lapsia seura kutsuu mukaansa?

– Kaikista on lentopalloilijoiksi, on sitten pitkä tai pätkä.

Luolajan Kajastuksen junnut harjoittelevat tiistaisin Seminaarinkoululla kello 18 ja perjantaisin Ojoisten Lastentalolla kello 19.

Aktiivisuutta lisää

Viime kesänä Kajastus sai kolme joukkuetta kokoon juniorilentopalloilun Power cup -megatapahtumaan.

Nuoria harrastajia tarvittaisiin kuitenkin lisää, sillä kaikki eivät jää lajin pariin pidemmäksi aikaa.

– Hämeenlinnassa on hyvä harrastetarjonta. Kiekolla ja futiksella on vahvat perinteet. Myös muut lajit tekevät laadukasta työtä, Hokkanen arvioi, miksi lentopallo on jäänyt taka-alalle.

Hänen mukaansa myös itse seuran on syytä katsoa peiliin.

– Aktiivisuutta harrastuksen markkinointiin tarvitaan lisää, hän myöntää.

Uutena puheenjohtajana Hokkanen aikoo panostaa entistä enemmän lasten ja nuorten liikuttamiseen.

– Kajastus on vanha ja menestynyt seura. Nyt on aika kehittää sen toimintaa ja aloittaa puhtaalta pöydältä.

Kajastuksessa on tällä hetkellä neljää ryhmää: C-, ja D-, ja E-junioreiden lisäksi kakkosessa pelaava miesten joukkue.