Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Löylyn pehmeys ei ole kivestä kiinni

Kiuaskivissä perusjako on luonnonkiviin ja keraamisiin kiviin. Keraamiset kivet ovat normaalisaunoissa lähes ikuisia. Luonnonkivistä paras vaihtoehto on oliviini-diabaasi, koska puhdasta oliviinia ei käytännössä ole saatavilla suuria määriä.

– Löylyjen pehmeyteen ei kivillä ole merkitystä. Saunan löylyjen kosteus ja pehmeys on riippuvainen ensisijaisesti saunan lämpötilasta: mitä matalampi saunan lämpötila sitä kosteammat löylyt, hämeenlinnalainen Saunasampo Oy:n toimitusjohtaja, keksijä ja yrittäjä Tapio Yli-Kovero sanoo.

Ilman kyky sitoa vettä kasvaa lämpötilan noustessa. Kun ilma ei kykene sitomaan enempää vettä, ylimääräinen kosteus kondensoituu vedeksi. Kosteissa löylyissä ihon pintaan kertyvä ”hiki” ei ole hikeä vaan kondensoitunutta vettä.

– Vettä voi heittää vaikka pellille, vesihöyry ei tiedä, mistä se muodostuu. Löylyjen pehmeys tulee ilmanvaihdosta ja lämpötilasta. Vielä 1990-luvulla oli ionimestareita, joiden teorioiden mukaan ioneilla olisi vaikutusta löylyjen pehmeyteen. Ioniteoriat syntyivät, koska ilmanvaihdon merkitystä ei ollut oivallettu. Tuolloin kiukaissa oli vähemmän kiviä ja saunassa korkeampi lämpötila. Kun ilmanvaihto oli puutteellinen, aiheutti hapen puute huonoa oloa, joka pantiin ionien syyksi, sanoo Yli-Kovero.

Kiukaiden kestävyyteen vaikuttaa kivien kunto, kivien vaihdosta huolehtiminen. Kaikki kivet murenevat aikaa myöten löylyn heitosta johtuvan lämpölaajenemisen ja kutistumisen takia. Tavallinen kivi saattaa menettää jopa 15 prosenttia painostaan, jos ne ovat vuorokauden 1200 asteessa. Kun kidevesi häviää kivestä, se väistämättä murenee.

– Tämän huomaa käytännössä siitä, että pieneksi murentuneet kivet ovat paljon kevyempiä kuin uudet kivet.

Yli-Koveron mukaan puhdas oliviini olisi kestävyydeltään paras luonnonkivi. Sitä on kuitenkin vaikea saada, koska oliviinikivissä on yleensä muuta kiveä, jolla on erilainen lämpölaajenemiskerroin. Pienikin ero lämpölaajenemiskertoimessa rapauttaa ajan mittaan kiven rapautumista.

Ladonnalla ei merkitystä

Yli-Koveron mukaan myöskään kivien ladonnalla ei tavallisessa kivikiukaassa merkitystä.

– Tärkeintä on laittaa kiuas kiviä täyteen. Tavallinen kivi etsii kiukaassa paikkansa.

Aito-kiukaissa tai savusaunojen kiukaissa kivien muodolla ja ladonnalla on merkitystä, jotta kiukaan ilmankierto toimii ja sauna lämpenee nopeammin.

Kiuaskivien yksi perusominaisuus on korkea lämmönvarauskyky. Puukiukaassa lämpö varastoituu kiviin, minkä takia lämmönvarauskyky on tärkeää. Sähkökiukaissa varauskyvyllä ei ole samaa merkitystä, koska kiuas pysyy lämpimänä niin pitkään kuin sähkökin on päällä.

– Lämmönvarauskyvyssä on eri kivilaatujen kesken suuriakin eroja. Mitä painavampi kivi on, sen parempi lämmönvarauskyky sillä on.

Rosoisessa kivessä on enemmän pinta-alaa kuin sileässä.

– Sileästä kivestä vesi valuu kuin hanhen selästä, eikä kivi ehdi höyrystää löylyä. Savusaunojen kiukaiden sisäosissa kivi saattaa olla sileä ja pyöreä, koska savusaunan kiukaassa ilmankierto vaikuttaa saunan lämpenemiseen.