Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Enemmän kipinää,  enemmän meteliä!

Kolmella vuosisadalla toiminut Tuuloksen Vapaaehtoinen Palokunta on kokenut monet muutokset perinteikkään historiansa aikana.

Tätä nykyä toiminta on keskittynyt pääasiassa teatteriesitysten tuottamiseen.

Alun perin vapaapalokuntateatteri esiintyi jo vuonna 1909 Palokuntatalon valmistuttua Pannujärventielle, mutta monen vuosikymmenen hiljaiselon jälkeen VPK:n teatteritoiminta laitettiin tulille uudestaan 2002.

Palokuntatalon yhteyteen teatteri siirrettiin Kapakanmäeltä 2007.

– Teatteri on suurin VPK:n toimintamuoto. Varsinaisessa palotoimessa on mukana tällä hetkellä kolme aktiivia, heihin lukeutuva Tuuloksen VPK:n pitkän linjan toimija Risto Syrjänen kertoo.

Tuuloksen VPK hoiti kunnan palotoimia vuoteen 1952 asti, jonka jälkeen kunnassa tehtiin päätös, että työtä jatkaa Kirkonseudun VPK, nykyisin yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa.

– Vielä 2000-luvun alussa palotoiminnassa meiltä oli mukana kymmenkunta, 1970-luvulla kolmisenkymmentä. Ukot ovat ukkoutumassa, Syrjänen ja Tuuloksen VPK:n puheenjohtaja Pertti Järvinen huomauttavat.

Riston poika Kalle Järvinen, kolmannen polven vapaaehtoispalokuntalainen, arvelee sen johtuvan siitä, ettei VPK pidä itsestään riittävästi meteliä.

– Aloittaessani vuonna 1996 porukkaa oli vielä kuin pipoa, kaikki eivät mahtuneet samoihin harjoituksiin.

Lavastuksesta sammutustöihin

Tänä päivänä Tuuloksen VPK:ssa on mukana parisenkymmentä aktiivia.

Aikoinaan VPK oli kaikkien kyläläisten oma juttu.

– 1960-luvulla pidettiin paljon iltamia. 76-vuotisjuhlissa oli myös liki koko kylä mukana, vaikka silloin oli pirulauta jo telkkaritkin olemassa. Toisinaan toiminta taas saattoi tyssätä jopa vuosiksi, Järvinen muistelee.

Tuuloksen VPK kutsuu riveihinsä kaiken ikäisiä harrastajia kahdeksan vuotiaista ylöspäin. Yläikärajaa ei ole.

Luvassa on toimintaa teatterilavastamisesta sammutustöihin, jälkimmäinen yhteistyössä Kirkonseudun VPK:n kanssa.

– Haja-asutusalueilla vapaapalokunnat ovat ainoa realistinen tapa hoitaa kiireellisiä pelastustehtäviä.

Teatteriosasto suunnittelee jo täydellä höngällä ensi kesää. Ruuttanäyttämö on tiettävästi Suomen ainoa vapaapalokuntateatteri, joka tekee kesäteatteria omana tuotantonaan.

– Viime kesä oli parempi mitä odotettiin. Ilmojen suhteen näytti pahalta. Täyttöaste oli yli 50 prosenttia, moni muu kesäteatteri jäi sen alle. Kaikki mukaan mukavaan harrastukseen, teatteriosaston puheenjohtaja Taina Leppänen kutsuu.