Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taiteilijat kohtasivat Aulangon hengen

GalleriaKONEessa on esillä valokuvataiteilija Vilja Tammisen (s. 1972) ja säveltäjä Sampsa Ertamon (s. 1973) poikkitaiteellinen Aulanko-teos. Videoinstallaatiossa on 38 Tammisen ottamaa mustavalkoista panoraamakuvaa. Äänimaailma koostuu Ertamon tallentamista luonnonäänistä; ryteikössä kävelyn, lintujen ja aaltojen äänistä sekä Ertamon säveltämästä musiikista.

– Sävelsin musiikin viime kesänä. Mukana on kaksi laulajaa ja jousisoittimia. Käsittelin ja yhdistin ääniraidat tietokoneella, Ertamo kertoo.

Idea oli yhteinen.

– Asettelimme ottamani kuvat yhdessä järjestykseen, ja Sampsa sävelsi kuvien perusteella. Musiikki määräsi kuvien rytmin eli sen, kuinka nopeasti kuva vaihtuu, Tamminen kuvailee installaation syntyä.

GalleriaKONEen seinille on ripustettu myös 19 Tammisen stillkuvaa. Tamminen kuvaa vanhan ajan kalustolla filmille ja kehittää kuvat itse. Kuvissa onkin häivähdys ajattomuutta ja tietty käsityön leima.

Luonto on yksi Tammiselle tärkeistä teemoista.

– Luonto on paras studio myös ihmiskuvien taustalla.

Näyttelyn kuvamateriaali syntyi kahden vuoden aikana.

– Kiersin kuvaamassa Aulangolla eri vuodenaikoina. Kuvaaminen riippuu valosta, ilmasta ja säästä. Kerran odotin kesäistä täysikuuta, mutta taivas oli liian vaalea, eikä kuuta näkynyt. Sillä kertaa tuli turha kuvausreissu, Tamminen muistelee.

Tamminen valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2001 ja erikoistui valokuvaukseen Lahden muotoiluinstituutissa. Ertamo valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2004 pääaineenaan sävellys. Molemmat ovat syntyisin Helsingistä. Tätä nykyä Tamminen asuu ja työskentelee Launoisissa ja Ertamo Hämeenlinnassa. Taiteilijat aikovat jatkaa hyvin virinnyttä yhteistyötä myös tulevaisuudessa.

Sampsa Ertamon ja Vilja Tammisen Aulanko-näyttely on esillä GalleriaKONEessa Verkatehtaalla 24.11. asti.

Pyhäinpäivänä 31.10. kello 11–19 kannattaa pistäytyä Poltinahon Taidekasarmin avoimien ovien päivässä tutustumassa myös Taidekasarmin taiteilijoihin sekä heidän työhuoneisiinsa.