Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Janakkala tekee 1,9 miljoonaa euroa tappiollisen talousarvion

Janakkalan kunnan talous jatkaa sukeltamistaan. Ensi vuoden talousarvio on noin 1,9 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Vuosi sitten arvioitiin miljoonaa parempaa lopputulosta. Verotulokertymä on odotettua pienempi, eikä talouden tasapainottaminen ole tuottanut toivottua tulosta.

Vielä viime vuonna arvioitiin, että ensi vuonna päästäisiin noin miljoonan euron verran parempaan miinustulokseen.

Janakkalan kunnanhallituksen talousarvioesitys esittää hyvin maltillisia muutoksia kunnan toimintaan.

Talousarvio pohjaa sekä voimassa olevaan kuntastrategiaan, että uuteen, jonka työstäminen aloitettiin syksyllä pidetyissä luottamushenkilöiden seminaareissa.

Viime kevään aikana päivitetyn talouden tasapainottamisohjelman toimet on sisällytetty talousarvioon. Tällaisia ovat mm. kotihoidontuen kuntalisän poistaminen, erilaisten avustusten pienentäminen, salivuorojen muuttaminen maksulliseksi uusille kohderyhmille, uimahallin kahvion ulkoistaminen, erilaisten maksujen korottaminen ja kiinteistöjen tehokkaampi käyttö tai myynti.

Tulevana vuonna täysimittaisesti käytössä olevan kotihoidon mobiilijärjestelmän odotetaan tuovan lisää aikaa itse hoivatyöhön. Ennaltaehkäisevään vanhustyöhön sijoittuvan terveydenhoitajan toimen perustamista aikaistettiin vuodella vuoteen 2016.

Verotulojen arvioidaan pysyvän jokseenkin ennallaan. Tuloveroprosenttiin ei esitetä korotusta, mutta kiinteistöverojen esitetään korotettavan 0,1 prosenttiyksikköä. Uutena ehdotuksena on verottaa myös rakentamattomia rakennuspaikkoja 4 % kiinteistöverolla.

Valtionosuudet kasvavat 1,3 miljoonaa euroa alkuperäiseen talousarvioesitykseen verrattuna.

Toimintatuotot kasvavat 2,7 % ja toimintakulut kasvavat 2,6 %. Talousarviovuoden tuloslaskelma osoittaa 1,9 milj. euron alijäämää.

Kouluverkkokeskustelun ohjenuoraksi ehdotetaan linjausta, että koulu lakkautetaan, jos oppilasmäärä on kahtena peräkkäisenä vuotena 20.9. alle 28 oppilasta ja sen lisäksi seuraavan vuoden oppilasennuste alittaa saman 28 oppilaan rajan.

Tulevien vuosien suurimmat investoinnit ovat Turengin terveysaseman peruskorjaus, Turengin kemian ja fysiikan luokan korjaus ja varustaminen sekä Turengin uusi pallotekonurmi. Valtuuston hyväksymän tonttituotanto-ohjelman mukaisesti Ilveslinnan rakentaminen alkaa 2016 ja Tervakosken Mäyrän 2017. Kaiken kaikkiaan koko suunnitelmakauden investointeihin talonrakennukseen, kunnallistekniikkaan ja irtaimen hankintoihin on varattu noin 29 milj. euroa.

Talousarvio on kunnanvaltuuston käsiteltävänä 9.11.2015.