Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokeneelle osaajalle löytyy töitä

Sihti Oy:n Hämeenlinnan toimipisteestä kerrotaan, että hyvin monella alalla on vapaita työpaikkoja, mutta sopivan ehdokkaan löytäminen on joskus kiven takana.

– Suurin puute on ammattimiehistä, joilla on riittävä pätevyyskoulutus, henkilöstöneuvottelija Arttu Niemelä kertoo.

– Yksi esimerkki voisi olla esimerkiksi sähköasentaja. Vastavalmistuneita asentajia kyllä löytyy, mutta tarvetta on sellaisille osaajille, joiden kokemus ja pätevyys mahdollistaa työskentelemisen yksin.

Vastaavanlaisia ongelmia on ravintola-alalle työllistymisessä.

– Alkoholia ja vaikkapa hygieniaa koskevat säädökset vaativat työntekijältä vuoden tai kahden kokemusta ja tällä alalla tehdään usein nopeita keikkahommia, joista ei pätevyyttä pääse riittävästi kertymään.

Ylitarjontaa Niemelän mukaan on logistiikan alalle haluavista. Käytännöstä puhutaan varastonhoitajista. Tehtäviä on helppo hakea, joten hakijoita on aina paljon.

Tietotekniikkaa on pitkään pidetty ylikuormitettuna alana työllisyyden kannalta, mutta viime aikoina tilanne on muuttunut.

– Juuri äskettäin uutisoitiin, että tietotekniikan taitajille on töitä. Tehtävät ovat tulleet yhä haastavimmiksi ja kokenut huippuosaaja voi oikeastaan tehdä mitä haluaa.

Kirjanpitäjät kortilla

Henkilöstöpalvelualan yritys Eilakaislan Hämeenlinnan toimistosta kerrotaan, että myyntipuolella paikkoja on enemmän kuin hakijoita.

– Myyntiedustajista ja puhelinmyyjistä on pulaa, henkilöstökonsultti Anita Fokim sanoo.

– Nämä tehtävät ovat aika usein provisiopalkkaisia, joten ihmiset eivät niitä helposti lähde kokeilemaan.

Huutavin tarve Hämeenlinnan seudulla on taloushallinnon osaajista.

–  Toimistoassistentteja ja sihteereitä kyllä on, mutta päteviä kirjanpitäjiä on vaikea löytää. Etenkin sellaisia, jotka pystyisivät tekemään esimerkiksi konsernin tilinpäätöksen. Tilanne on sama Hämeenlinnan lähikaupungeissa ja ongelma taitaa olla ihan valtakunnallinen.

– Vastaavasti käsityöläiset tai graafisten alan työntekijät ovat ehkä vaikeimmin työllistyviä tällä hetkellä. Toisaalta nämä ammattiryhmät harvoin hakeutuvat töihin vuokrafirmojen kautta.

Fokimin mukaan täkäläisillä työmarkkinoilla ei ole mitään Hämeenlinnaan liittyviä erityispiirteitä.

– Työskentelen myös Lahdessa, enkä ole havainnut mitään eroavaisuuksia. Teollisuustyöpaikat ovat täältä vähentyneet, mutta sitä tapahtuu kaikkialla. Hämeenlinna on tässä mielessä aika tyypillinen suomalainen kaupunki.

Asenne ratkaisee

Varamiespalvelun Hämeenlinnan toimipisteessä haetaan tällä hetkellä erityisesti keittiöalan ihmisiä ja siivoojia.

– Henkilöstöpuolella tarpeet vaihtelevat kausittain ja joskus suurestikin, mutta näihin tehtäviin haluaville voimme tarjota töitä vaikka heti, yrittäjä Silja Syrjälä toteaa.

– Metallialan osaajista ja erityisesti hitsareista on ihan akuutti pula.

Syrjälän näkökulmasta katsottuna työnhakijoista ei ole ylitarjontaa.

– Pyrimme työllistämään eri alojen osaajia ja joskus työpaikka löytyy alalta, jota ei ole opiskellut.

– Työnhakijan asenne ja tahtotila ratkaisevat todella paljon. Jos halukkuutta riittää, kyllä töitäkin löytyy.

Hämeen TE-toimistossa oli Hämeenlinnassa tiistaina 150 vapaata työpaikkaa, mikä on 15 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Töitä oli tarjolla rakennusinsinööreille ja rakennusmestareille, raskaskoneasentajille, hoivapuolen työntekijöille ja erityisesti lähihoitajille, myyjille, kahvilatyöntekijöille, siivoojille ja keittiöhenkilökunnalle.