Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunkiin uusia ideoita!

Hämeenlinnan ydinkeskustan pysäköintiratkaisun käsittelyssä ei enää avata toriparkkimahdollisuutta. Näin vakuutti Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) kaupungin ensi vuoden talousarvion esittelytilaisuudessa.

Tilaajajohtaja Päivi Saloranta väläytti tällaista mahdollisuutta vuorokautta aikaisemmin Ylen haastattelussa.

Hämeenlinnan autioituneen ydinkeskustan kehittäminen on sen sijaan erityisen tärkeää koko kaupungin kehityksen turvaamiseksi. Kiemunki ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) vakuuttivat kaupungin ottavan pian isompaa roolia kävelykatu Reskan ja sen lähiympäristön elävöittämiseksi, jos yksityiset toimijat nyhväävät tekemättöminä.

– Kauppakeskus Goodmanin vaikutukset olivat kyllä tiedossa, mutta silloin ei tartuttu välittömästi keskustan virittämiseen uuteen tilanteeseen. Nyt on kiire, Rautio sanoo.

Iisakki Kiemunki totesi jo vuosi sitten, että tarvitaan kaksi vuotta elämän tapapainottamiseen torin ympärillä.

– Vuosi on mennyt ja esimerkiksi liikehuoneistojen vuokrataso laskenut merkittävästi. Valitettavasti koko maailman tilanne on se mikä on. Tarvitsemme kuitenkin uusia vetovoimatekijöitä, Kiemunki totesi.

Hän on hyvin huolestunut koko maakunnan väestökadosta. Aivan tuoreen tilaston mukaan Hämeenlinna on maahanmuuttajien ansiosta väestökasvussa plussalla, mutta Forssan ja Riihimäen seudut elävät reilussa väestökadon tilanteessa.

– Kasvukäytävän päät, Helsinki ja Tampere, vetävät, muut kuihtuvat. Hämeenlinnan seudulle tarvitaan uusi iso hanke. Tällä hetkellä meillä on vain Engelinranta, joka nostaa kaupungin profiilia. Nyt on vältettävä henkistä nuutumista ja kehitettävä uutta.

Maaseutu myös mukana

Vaikka luottamushenkilöjohto on huolestunut kituvasta ydinkeskustasta, Hämeenlinnan ensi vuoden talousarviossa pyritään Sari Raution mukaan muistamaan nykyisen Hämeenlinnan maaseutuvaltaisuus.

Ensi vuoden talousarviossa varaudutaan myös kotouttamiseen, vaikka korvamerkittyä kohdetta ei budjettikirjasta löydy.

Hämeenlinnan kaupunki ottaa ensi vuonna kymmenen miljoonaa euroa uutta velkaa. Rahat uppoavat pääsääntöisesti kiinteistöjen kunnostamiseen.

Hämeenlinnankin riesana on sairaanhoitopiirin talouden tasapainottaminen.

– Sairaanhoitopiiri vie liki kaiken liikkumavaran kaupungin taloudessa, kaupunginjohtaja Timo Kenakkala sanoo.

Kenakkala toteaa tilikauden olevan tasapainossa, vaikka velkaa otetaan lisää.

– Talouden tasapainottamisohjelmalla on saatu paljon hyvää aikaan myös tulevaisuutta silmällä pitäen. Jos emme olisi tarttuneet toimintakatteen kasvuvauhtiin, meidän talous olisi hyvin nopeasti kestämätön, Kenakkala arvioi.

Verot eivät nouse – vielä

Kunnallisvero säilyy ennallaan ja on Hämeenlinnassa nyt 20,50%. Samoin yleinen kiinteistövero, joka on nyt 1,25.

– Laskennallisesti vuonna 2017 veroprosenttiin tulisi 0,25 korotus, jos budjetti pidetään tasapainossa. Mutta tämä on laskennallinen ratkaisu, siitä ei ole tehty päätöksiä, Kenakkala painottaa.

– Käyttömenojen osuus saadaan tasapainoon tuottavuus- ja tuloksellisuus-hankkeilla sekä säästötoimenpiteillä, kaupunginjohtaja listaa.