Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdessä saunaan lupaa kysymättä

Teatterin keväässä koetaan nuoren miehen kasvukipuja sekä vanhenemisen tragediaa ja komiikkaa.

Muutama vuosi sitten Hämeenlinnan teatterista eläkelaitumille kirmannut Hannu Matti Tyhtilä palaa ohjaamaan Päänäyttämölle. Houkuttimena oli vanhan yhteistyökumppanin Olli Jalosen tuorein romaani, Finlandia-ehdokkaaksikin noussut Miehiä ja ihmisiä. Kaksikko kohtasi näissä merkeissä viimeksi vuonna 2001, kun Tyhtilä ohjasi kolmeen Jalosen romaanin perustuvan esityksen Yksityiset tähtitaivaat.

– Edellisellä kerralla dramatisoinnin ideaa taidettiin pyöritellä kymmenisen vuotta, mutta nyt toimittiin vähän nopeammin, Tyhtilä kertoo.

– Sain kirjan joululahjaksi ja tajusin heti, että tämän kimppuun minun on päästävä. Niin kuin joku kriitikko kirjoitti, ”nyt on Hämeenlinnan vakavikko kirjoittanut rennoimman ja hauskimman romaaninsa”.

Tyhtilän dramatisoima tarina sijoittuu vuoteen 1972 ja kertoo nuoren miehen elämästä aikuisuuden kynnyksellä. Ahveniston uimarannalla soi iskelmä ja Radio Luxemburgista vyöryy rock. Kavereiden kanssa jutellaan interrailista ja Easy Rider -elokuvan vapaudenkaipuusta. Tyttöihastuskin on, mutta edessä on miesten maailman sääntöjen opettelu raskaissa peltitöissä.

– Yksi iso teema tässä jutussa on eka kerta, Tyhtilä tuumaa.

– Isossa osassa on suhde vanhempiin, joiden rinnalla poika joutuu kasvamaan aikuisuuteen ja vastuunkantoon. Toinen iso asia on tietenkin nuori rakkaus, joka ei voi tehdä muuta kuin kipeää. Sen loppu on ainakin sikäli onnellinen, että nuoripari menee yhdessä saunaan äidiltä lupaa kysymättä. Ja ajan horisontin takaa pilkistää Kekkosen kalju.

Samat kelailut

Helmikuun lopulla kantaesityksensä saava Miehiä ja ihmisiä pohjautuu osittain Jalosen muistoihin ja kokemuksiin hänen omasta nuoruudestaan 1970-luvun alkupuolen Hämeenlinnasta.

– Romaania oli mukava kirjoittaa, koska tarina oli itsessä sisällä. Tällä kertaa ei tarvinnut kahlata läpi valtavia määriä arkistomateriaalia, Jalonen sanoo.

– Kutsuisin sitä surkuhupaisaksi komediaksi, jossa on paljon inhimillisyyttä. En suhtaudu kirjan näyttämölle siirtymiseen mitenkään juhlallisesti, mutta esitystä on mukava odottaa. On hauska nähdä, millaiseksi tarina muotoutuu.

Rooleissa ovat muiden muassa Maiju-Riina Huttunen, Ilkka Heiskanen ja Mikko Töyssy. Päähenkilöä esittää Markus Virtanen, jolle Jalosen tuotanto on entuudestaan tuttua.

– Nyt on kyllä loistavat tunnelmat, en meinaa millään pysyä nahoissani, Virtanen tunnustaa.

– Vaikka tarina sijoittuu 1970-luvulle, sen välittämät tunnelmat ja kysymykset ovat aika samankaltaisia kuin lapsuuden ja aikuisuuden välissä olevat nuoret kohtaavat nykyään. Esittämäni roolihenkilö pohtii, mitä miehenä oleminen tarkoittaa ja pystyykö täyttämään muiden asettamat odotukset. Aikakausi on eri, mutta kelat ovat samat.

Ääriviivat hukassa

Hämeenlinnan ja Riihimäen teattereiden yhteistuotantona toteutetaan Ernest Thompsonin draama Kultalampi, joka saa ensi-iltansa 10. helmikuuta Verstaassa. Näytelmä tuli maailmanlaajuisesti tunnetuksi vuonna 1981 kolme Oscaria voittaneesta elokuvasta. Tarina kertoo lähes 50 vuotta naimisissa olleesta pariskunnasta, joka viettää aikaansa tutulla kesämökillään. Elämä tuntuu tutulta ja turvalliselta, mutta tällä kertaa perheen onnellisuuden yllä häilyy suuri varjo.

– Teema on aika tavalla ajankohtainen, esityksen ohjaava teatterinjohtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo kuvailee.

– Se käsittelee ihmisen ääriviivojen hiipumista, oman persoonan menettämistä muistisairaudelle.

Kultalampi on vakavasta aiheestaan huolimatta lämmin ja hauska tarina kumppanuudesta ja rakkaudesta. Päärooleissä ovat Ilmari Saarelainen ja Johanna Reilin.

– En yhtään ihmettele tämän näytelmän suurta suosiota, koska pitkän elämän yhdessä viettäneen pariskunnan suhteessa on paljon myös koomisuutta, Reilin sanoo.

– Olen tuntenut Immun 10-vuotiaasta asti, mutta vasta nyt pääsen näyttelemään yhdessä hänen kanssaan. Normanin rooli on kuin häntä varten kirjoitettu.

Syyskauden ohjelmistosta keväällä jatkavat Kalle Aaltonen, Silmälläpidettävät ja residenssituotanto Pikku Prinssi. Luvassa on myös runsaasti vierailuesityksiä.