Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Roskasakin jätepotti

Muovipusseissa ihmisen ulosteita, muovipulloissa ihmisen virtsaa, ruoantähteitä, muovipakkauksia, patja, farkut, lasi- ja muovipulloja, kanistereita sekä lukematon määrä muuta jätettä.

– Roskasakin jätepotti, hämeenlinnalaiset Kaija ja Ilkka Erkkilä sanovat.

Hämeenlinnan kaupungin Moreenin teollisuusalueelta Itäportintien varrelta muutamassa hetkessä kerätty jätemäärä antaa viitteitä siitä, mitä kaikkea teollisuusalueen tienvarsilta ja puskista löytyy. Maastosta kerätyt ulosteet ovat myös terveydelle haitallisia, eivät pelkästään ulkonäöllinen ongelma.

Moreenin alueella liikkuu valtavan rekkakolonnan ohella myös lähiseudulla asuvia kuntoilijoita. Haju- ja näköhaitat nousivat puskista esiin varsinkin kesäaikana. Särkyneet lasipullot ovat vaaratekijöinä muun muassa omistajansa mukana liikkuville koirille.

Tunnettu ja tunnustettu hämeenlinnalainen ”Roskasakki” ei ole vastaavaa näkyä kaupungissa aikaisemmin kohdannut.

– Onhan tämä todella surullista, kun kulkuväylien varret ovat kuin jätelaitoksia, Ilkka Erkkilä sanoo. Kahden päivän urakan lopputulos oli seitsemän jätesäkillistä sekä 10 muovikassillista roskaa ja roinaa. Joukossa oli muun muassa 12 muovipullollista ihmisen virtsaa sekä pari pussillista kiinteää ulostetta.

Huoltopiste puuttuu

Suoraan luontoon heitetyt jätteet ovat peräisin alueella työkseen liikkuvilta rekkakuskeilta. Vuoroaan alueen isoille tuotantolaitoksille tai varastoille odottavat kuljettajat tekevät tarpeensa autossa tai sen vieressä pusseihin ja pulloihin, ja heittävät jätöksensä ”pakattuna” luontoon.

Moreenin alueen monessa asioinnin kohteena olevassa kiinteistössä kuljettajilla on mahdollisuus käydä suihkussa tai wc:ssä, mutta porttien ulkopuolella omaa vuoroaan odottaville ei löydy taukotiloja tai roskien jättöpaikkaa.

– Esiin noussut ongelma on uusi. Kun alueella ei ole ainakaan vielä sellaista palvelutarjontaa, joka ratkaisisi tämän roskaamiskysymyksen, kaupungin täytyy ratkaista asia yhteistyössä Linnan Kehityksen kanssa, alkuun vaikka väliaikaisella toimenpiteellä. Hoidettava tämä asia on joka tapauksessa, Hämeenlinnan kaupungin tilaajajohtaja Päivi Saloranta sanoo.

Linnan Kehityksen sijoittumispalvelujen johtaja Ari Räsänen sanoo tarttuvansa asiaan välittömästi.

– Isoille rekka-autoille soveltuva pysäköintipaikka varustettuna asiallisilla roskiksilla tulee ensimmäisenä mieleen. Joka tapauksessa asia pitää hoitaa kuntoon, Räsänen sanoo.