Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suvi Pulkkinen kisaa maailman huipulla

Hämeenlinnalainen Suvi Pulkkinen, 27, ehti uida pitkään yleisen sarjan kisoissa kansallisen kärjen tuntumassa. Systemaattinen harjoittelu ei nostanut tasoa aivan terävimmälle huipulle. Neljännen sijan tuottaneet viime kevään SM-kisat olivat Pulkkisen viimeiset yleisessä sarjassa. Hän oli kisojen toiseksi vanhin urheilija, edelleen huipulla uiva Hanna-Mari Seppälä on vanhempi.

Kun toistakymmentä vuotta kilpaa uinut hämeenlinnalaisnainen hölläsi varsinkin ajatustasolla kilpailullisen menestyksen hankkimisesta, löytyi uintivauhtiin yksi vaihde lisää. Suvi on nyt masterssarjojen (yli 25-vuotiaat) kaksinkertainen MM-hopeamitalisti omilla ennätysajoillaan.

– Ilo ja uinnista nauttiminen ”väkisin” harjoittelun sijaan toivat lisävauhdin, Pulkkinen nauraa tyytyväisenä.

Seuraavaksi hämeenlinnalainen liikunnanohjaa tavoittelee EM-menestystä Lontoosta, jossa järjestetään maanosan mestaruuskilpailut toukokuussa. MM-kisojen perusteella voi odottaa myös EM-mitaleita.

Mastersien MM-uinnit järjestettiin elokuussa Venäjällä, noin 800 kilometriä Moskovasta itään sijaitsevassa Kazanissa. Mastersi-kisat kisasivat ensimmäistä kertaa heti yleisen sarjan MM-kisojen perään. Vastaavanlainen järjestely on myös tulevissa EM-kisoissa, jonne on tulossa arviolta 4 000 yli 25-vuotiasta kilpauimaria.

25-29 -vuotiaiden sarjassa kilpaileva Pulkkinen harjoitteli aktiivisesti myös Masters-kisoihin, mutta ei enää yhtä kurinalaisesti kuin viime huhtikuun SM-kisoihin saakka.

– Huomasin nauttivani uimisesta kesän aikana aikaisempaa enemmän. Elämässä täytyy olla muutakin pelkkä kilpaurheilu – uimista, uimista ja uimista. Kun hölläsin ajatuksellisella puolella, niin tulokset paranivat! Mielenkiintoista, Suvi nauraa heläyttää hänen tyypilliseen ja tarttuvaan tapaan.

MM-hopeaa hän hankki 100 metrin vapaauinnista ja 50 metrin rintauinnista omilla ennätysajoillaan, jotka ovat myös sarjan pohjoismaisia ennätyksiä. Täydennyksenä tuli vielä neljäs sija.

Uintiin kyllästymisestä hänellä on kokemusta, sillä vuoteen 2013 päättynyt kilpailu- ja treenitauko kesti neljä vuotta.

– Aloitin 12-vuotiaana ja olin hyvin innostunut. Jossakin vaiheessa mitta tuli täyteen, mutta nyt on taas kipinää, Suvi Pullkinen kertoo.

Ura jatkuu tavoitteellisesti

Suvi Pulkkinen ei ole nostanut uintiräpylöitä kuivumaan myöskään kilpailullisesti. Tavoitteiden saavuttamiseksi tehtävä työ on vain muuttanut luonnettaan.

– Kilpailen niin kauan kuin se tuntuu mukavalta. Toivottavasti koko loppuiän. Nyt minä nautin harjoittelusta, mutta kaikkea muuta elämää määrääväksi treenit eivät saa tulla.

Uintiähkyä tasapainottaa myös crossfit, liikuntamuoto, joka kolahti aktiiviseen liikkujaan syvälle.

– Se on hyvä liikuntamuoto, kyllä siinä voisi kilpaillakin.

Crossfit on kuntoilumuoto, jonka tavoite on kehittää fyysisiä ominaisuuksia tasaisesti. Siihen kuuluu lihasvoima-, kestävyys-, nopeus- ja notkeusharjoitteita. Crossfitin alkuperäinen kehittäjä, entinen voimistelija Greg Glassman on todennut, että harjoitusohjelman päämääränä on luoda urheilijan perikuva, joka on ”samanveroisesti voimistelija, painonnostaja ja pikajuoksija.

Crossfit-harjoitteet ovat erittäin haastavia. Esimerkiksi harjoituksessa toistetaan 20 minuutin aikana mahdollisimman monta kertaa peräkkäin viisi leuanvetoa, 10 punnerrusta ja 15 kyykkyä.