Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jännitystä todellisuudesta

Vuosi sitten seisoin Lontoon komeassa Pimlicon kaupunginosassa ja tuijotin silmät kosteina synkkää kadunpätkää. Siinä oli tapettu kerran nuori poika. Yksi hurjien katujengien monista veriteoista.

Juttelin korttelin asukkaiden kanssa, jotka muistivat surman joka päivä. Kiersin eri jengien kulmilla. Nekin ovat minun Lontootani, muuttuvaa Eurooppaa, josta kirjoitan Studio-trillerisarjaani.

Julkaisin nyt alkusyksyllä sarjan kolmannen romaanin Varo minua, ja kuten edellisillä kirjoilla, sillä on vankkaa todellisuuspohjaa. Olen tutkinut siihen niin katujen oikeita rikoksia kuin Lontoon syvää historiaa. Jengit syntyvät Euroopassa nyt uusilla tavoilla, eivät enää vain kaupunginosien mukaan. Nämä joukot värväävät joukkoihinsa jopa 10–11-vuotiaita lapsia, ja niiden rikostekniikat saattavat levitä vaikka netin kautta maasta toiseen.

Tätä jännitysromaania varten olen myös ajatellut paljon sitä, millainen ote puhelimilla ja mobiilitekniikalla meistä on. Kännykästä on tullut monelle kolmas käsi, jota ilman emme osaa enää olla lainkaan. Jos jotakin ihmistä haluaa hallita, kannattaa hakkeroida hänen puhelimensa ja kontrolloida hänen puhelinverkkoaan. Tästä ajatuksesta sain trilleriin paljon virtaa ja juonenkäänteitä. Puhelimiin liittyy myös Varo minua -kirjan pelottavin asia: yksi jengi teloittaa vastustajansa niin, että pakottaa heidät soittamaan viimeisen puhelunsa omaisille – ja tappaa heidät kesken puhelun. Kyllä, sellaista on todella tapahtunut. Siitä kirjoittaminen tuntui karmealta, mutta toin kirjaan sen vastapainoksi myös inhimillistä lämpöä, toiveikkuutta.

Kaiken tämän todellisuuden päälle olen antanut kahden pääsankarini, Lian ja Marin, viedä mielikuvitustani. He ovat vahvoja ja fiksuja suomalaisia naisia Lontoossa. Heistä kirjoittaessani tunnen kirjoittavani nyky-Suomesta, joka on yhtä aikaa kansainvälinen ja sisäänpäin kääntynyt. He ovat toiminnan ihmisiä ja silti herkkiä maailmalle.

Nämä suomalaiset tehonaiset ja Studio-sarjan juonet ovat kiinnostaneet lukijoita muuallakin. Sarjaa luetaan jo seitsemällä kielellä. Olen saanut Suomen lisäksi hienoja terveisiä lukijoilta esimerkiksi Saksasta, Tšekistä, jopa Australiasta ja USA:sta. Innokkaimpia ovat totta kai olleet suomalaiset: eräs kotimainen lukijoiden joukko suunnitteli itselleen jopa Lontoon-kierroksen Studio-kirjojen paikoissa.

Sinne minäkin suuntaan taas aikanaan, punomaan seuraavia juonia tulevia kirjojani varten.