Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Janakkalan Janasta Kanta-Hämeen ykkösseura

Janakkalan Janan yleisurheilujaostolla on takanaan menestyksekäs kausi. SUL:n seuraluokittelupisteiden sekä Kalevan malja -pisteiden valossa Janakkalan Jana on kiistatta Kanta-Hämeen ykkösseura. Seuraluokittelussa Jana sijoittui 303,5 pistellä valtakunnallisessa tilastossa sijalle 21 jääden vain vajaa 18 pistettä Superluokan seura -tittelistä. Kalevan malja -pisteitä kertyi juuri päättyneellä kaudella 37,5. Se on erinomainen määrä pienen paikkakunnan seuralle.

– Kerrassaan hieno vuosi takana, kun 17 000 asukkaan kunnan seura on sijoittunut näinkin korkealle Suomen kaikkien yleisurheiluseurojen joukossa, valmennuspäällikkö Jari Kataja kommentoi.

Kesäkauden SM-kilpailuista janalaiset ottivat yksilölajeissa viisi mitalisijaa sekä yhden joukkuehopean. Tämän lisäksi pistesaaliiseen laskettiin kahdeksan pistesijaa nuorten SM-kilpailuista ja Kalevan kisoista.

Historiallisesti merkittävä saavutus oli Niko Koskisen seiväshypyn EM-hopea Eskilstunasta. Myös perinteiseen Suomi–Ruotsi-maaotteluun saatiin uusia verta, kun sekä Ella Junnila (korkeus) että Valtteri Välläri (pituus) ylittivät nuorten karsintarajan.

– Hienoa huomata, että urheilijat, jotka ovat nuoresta saakka kulkeneet Janan matkassa ryhmästä toiseen, pärjäävät nyt SM-kisoissa. Se on merkki siitä, että töitä on tehty oikein, Kataja lisää.

Myös kestävyysjuoksupuolella on selvää nousua havaittavissa, sillä sekä Ilona Mononen (T12) että Olli Harju (P14) nappasivat valtakunnallisen Flying Finns -juoksukilpailusarjan voitot.

Menestyksen taustalla selkeä ryhmäjako

Janakkalan Jana on jo pitkään noudattanut omaa urheilijan polkuaan, joka tarjoaa urheilijalle jatkumon liikuntaleikkikoulusta yleisurheilukoulun ja valmennusryhmien kautta aikuisurheiluun saakka. Janassa myös kannustetaan monipuoliseen tekemiseen.

– Olemme linjanneet, mitä asioita opetetaan missäkin ikäluokassa. Meillä on myös jo pitkään ollut kuhunkin ikäluokkaan sopivat valmentajat. Siinä on menestymisen tie, joka kantaa toivottavasti pitkään, Kataja tarkentaa.

Janassa on jo usean vuoden ajan toiminut perinteisten valmennusryhmien ohella sekä juoksuryhmä että heittoryhmä. Petteri ja Auli Aallon luotsaama juoksuryhmä keskittyy kestävyysjuoksun harjoitteisiin. Heittoryhmä on jaettu keihääseen sekä pyörähtäviin heittoihin. Keihäänheittäjät treenaavat tekniikkaa Mikko Halvarin valmennuksessa. Kuulan, moukarin ja kiekonheiton tekniikkaa harjoitellaan kahdessa ikäryhmässä tästä syksystä lähtien Ville Halvarin valmennuksessa.

Mikko Halvari on taustaltaan 10-ottelija ja velipoika Villeltäkin löytyy palkintokaapistaan useita nuorten SM-mitaleita kuulantyönnöstä ja kiekonheitosta.

Heittoryhmää aikaisemmin valmentanut Jouko Koskinen keskittyy tulevalla kaudella Niko Koskisen seivästreeneihin. Ella Junnilan treenatessa tämän kauden Belgiassa, Ringa Ropo valmentaa Juuso Junnilaa.

Valmentajavastuita uusiksi

Valmennusryhmävastuita on tulevalle kaudelle muutenkin mietitty uusiksi. Auvo Pasanen (NVT) ottaa jälleen vastuun 14–15-vuotiaiden valmennuksesta, jolloin valmennuspäälliköllä on enemmän resursseja yli 15-vuotiaiden valmennukseen.

– Ryhmäjaosta hyötyvät kaikki, kun valmentajat pystyvät keskittymään kunnolla oman ryhmän valmennukseen, Kataja lisää.

Noora Jakobsson hoitaa 12–13-vuotiaiden valmennuksen. Essi Pullinen ja Julia Saarinen vetävät Turengin 9–11-vuotiaiden ryhmää. Liikuntaleikki- ja urheilukouluja ohjaa Sari Koski apunaan Nelli Kostekivi ja Tiia Tuomi.

Nuorisopäällikkö Jukka Peltosen vastuulle ja ohjaukseen jäävät muun muassa Turengin 7–8-vuotiaiden, Tervakosken 7–9-vuotiaiden ja Parolan 7–9-vuotiaiden yleisurheilukoulut.

– Tervakosken ryhmä on saanut uutta nostetta, kun Halvarin Ville ohjasi siellä viime keväänä ja kesällä. Nyt jatketaan tasokasta toimintaa hyvähenkisessä porukassa. Samoin Parolan toimintaa aloitellaan syysloman jälkeen, Jukka Peltonen iloitsee.

Janakkalan valmennusryhmät aloittavat omien aikataulujensa mukaan lokakuussa. Parolan ryhmä aloittaa perjantaina 23. lokakuuta.

Lisätietoja ryhmistä: www.janakkalanjana.info.