Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pekka Kaupin kahdeksan vuoden lentokoneprojekti

30 vuotta USA:ssa ja Kanadassa asunut Pekka Kauppi löysi eläkepäivilleen melkoisen projektin, kun hän alkoi kunnostaa kahdeksan vuotta sitten Douglasin DC-6:n lentokonetta alkuperäiskuntoon.

– Ostin koneen rungon ja kuoret Phoenixin kaupungin liepeiltä. Se kuljetettiin rekalla Houstoniin, josta se siirtyi laivalla Saksan Bremeniin ja sieltä Turkuun. Turusta se tuli rekalla pihalleni Tervakoskelle.

– Kuljetus maksoi 13 000 euroa. Sen eteen täytyi tehdä paljon paperitöitä. Koneen sisällä ei ollut silloin mitään, ei mittareita, istuimia, ovia tai ikkunoita. Ebayn kautta olen löytänyt netistä tarvittavia osia, Kauppi kertoo.

Kaupin pihassa oleva DC-6:n ohjaamo alkaa olla valmis.

– Lentäjien välissä oleva taitettava istuin, jossa mekaanikko hoiti moottoreita, on vielä tulossa. Yksi lamppu tulee piakkoin, muutamia pieniä osia puuttuu ja vähän on vielä maalattavaa, sitten se on siinä.

Viime vuonna Australian ilmailumuseosta tuli kaveri katsomaan konetta. Hän otti kuvia ja tiesi paljon koneen historiasta. Koneen omisti aikanaan australialainen lentoyhtiö, joka lensi vuosina 1947–54 Australian ja Pohjois-Amerikan väliä. 62 matkustajaa mahtui koneeseen. Istuimista sai käännettyä vuoteet.

DC-6-koneita valmistettiin vähän yli 700. Kaupin mukaan vielä muutama kone lentää rahtia Alaskassa ja Keski-Amerikassa.

Energiajuomajätti Red Bull osti toiseksi viimeisimmän koneen Etelä-Amerikasta ja kunnosti sen neljän vuoden projektilla.

– Olin yhteydessä Red Bulliin. Kun heidän kone vieraili Malmilla, he kutsuivat minut VIP-vieraaksi. Tunsin, että minua oli huomioitu. Etten ollut yksin projektini kanssa.

– Minulla on kiikarissa saada kone simulaattorikäyttöön. Se vaatii virtuaalimaailman koneen eteen, kun kone on kytketty tietokonepohjaiseen ohjelmaan.

Valo- ja elokuvaa Amerikan mantereella

Riihimäeltä kotoisin oleva Kauppi lähti 20-vuotiaana Amerikkaan, jossa hän toimi piirtäjänä, kuvittajana elokuvateollisuuden parissa ja valokuvaajana.

– Kävin lentokoulutuksen Kaliforniassa. Lensin paljon pienkoneilla.

Kauppi tekee yhä aktiivisesti muotokuvamaalauksia, sillä hän kävi myös taidekoulun Kaliforniassa.

Hän maalasi kuuluisan italialaisen renesanssitaiteilija Sandro Botticellin La Primaverasta ison kopion neljän vuoden projektina.

Kaupin seinällä on useita hienoja hänen maalaamia muotokuvia, mm. John Travolta ja Nikolai II. Hänellä on myös hyllyllinen pienoislentokoneita sekä toinen hyllyllinen venäläisiä pienoiskirkkoja.

Kauppi on kuvassa yhdessä John Waynen kanssa vuodelta 1971.

– Olen kuvannut Disneylle ja ABC:lle. Näyttelin CSI New Yorkissa. Olin vielä vuonna 2013 ja 2014 kahdessa mainoskuvauksessa näyttelijänä Japanissa. Tämä tehtävä löytyi, kun olin rekisteröitynyt helsinkiläiseen roolitusfirmaan.

– Olen kuvantekijä, sillä kuvaan, piirrän ja maalaan. Kuvaan yhä firmoille koruja. Lisäksi tein Hämeenlinnan kaupungille Moreeni 2002:n ilmakuvan, Kauppi kertoo.