Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eurooppalainen Häme kansalle jakaa EU-tietoutta

Eurooppalainen Suomi on vuonna 1994 perustettu Euroopan yhdentymiseen myönteisesti suhtautuva kansalaisjärjestö. Se toimii kattojärjestönä 17:lle alueyhdistykselle, joita on eri puolilla Suomea ja yksi myös Brysselissä. Alle 35-vuotiaiden kansalaisjärjestö Eurooppanuoret on perustettu vuonna 1997.

Vuonna 2008 perustetun Eurooppalainen Häme-yhdistyksen kotipaikka on Hämeenlinna, mutta yhdistys toimii nimensä mukaisesti koko Hämeen alueella. Yhdistyksen tapahtumat painottuvat hiukan voimakkaammin Kanta-Hämeen alueelle, kokoontumisia ja tapahtumia kierrätetään Riihimäen, Hämeenlinnan ja Lahden seuduilla.

Tilaisuuksia järjestetään keskimäärin 4-5 kertaa vuodessa, viimeksi kansainvälisenä Eurooppa-päivänä 9.5. oli opiskelijoille tarkoitettu tapahtuma Hoffilla, Hämeenlinnassa yhdessä Hämeen Eurooppanuorten kanssa.

Eurooppa-päivää vietetään sen kunniaksi, että 9.5.1950 lausuttiin Euroopan yhteisön syntysanat, samaan aikaan kun kolmannen maailmansodan uhka huolestutti koko Eurooppaa. Tuona päivänä lehdistö oli kutsuttu kello 18:ksi Ranskan ulkoministeriöön Pariisissa kuulemaan ”mitä tärkeintä tiedonantoa”.

Tietoa ja mahdollisuuksia

– Yhdistyksen keskeinen tarkoitus on jakaa EU-tietoutta. Sitä tarvitaan, sillä EU-hankkeiden mahdollisuuksista ei esimerkiksi kuntatasollakaan välttämättä tiedetä tarpeeksi, sanoo Eurooppalainen Häme ry:n puheenjohtaja Sebastian Vilja.

– Viime helmikuussa järjestimme avoimen tilaisuuden, jossa apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo kertoi, miten Euroopan Unioni ja eurooppalaisuus laajemminkin näkyy Hämeenlinnan kaupungin käynnissä olevissa hankkeissa. Kunnat ja kaupungit voisivat enemmänkin käyttää EU-yhteistyötä infra- ja rakennushankkeissa, lisää varapuheenjohtaja, valtakunnallisella Eurooppanuorten toimistolla pääsihteerinä työskentelevä Antti Ahonen.

Yhdistys on järjestänyt tiedotustoimintaa myös avustuksista ja eurorahoituksista.

– Osittain EU-rahoitteinen Suomi-vaalirekka kiersi 2014 eurovaalien alla ympäri maakuntia. Valtakunnallisessa hankkeessa olivat mukana kaikki eduskuntapuolueet ja lisäksi ammattiyhdistyksiä ja puhujina oli meppiehdokkaita.

Ahosen mukaan ihmiset tulevat mielellään juttelemaan EU-asioista.

– Esimerkiksi Elomessuilla, jossa olimme edustettuina, oli paljon kriittisiä keskustelunaiheita.

Kritiikinkohteet liittyvät usein esimerkiksi kysymyksiin, tukeeko EU liikaa Etelä-Euroopan maita tai onko EU liian Bryssel-vetoista. Olemme EU-myönteinen järjestö, mutta pidämme toki kritiikkiä hyvin tärkeänä.

Jäsenistö nuorta

Eurooppalainen Suomi-yhdistyksessä on jäseniä noin 3200. Eurooppalaisen Hämeen jäsenmäärä on noin 90 henkilöä, joista enemmistö alle 40-vuotiaita. Jäsenrakenne on siis yhdistykseksi varsin poikkeuksellinen. 20 euron jäsenmaksu suoritetaan kattojärjestölle, opiskelijat ja eläkeläiset maksavat 10 euroa.

Eurooppalaisessa Suomessa on mukana myös yhdistysjäseniä: Akava, SAK, STTK ja MTK, joiden edustajat osallistuvat vuosikokouksiin.

Paikalliset Eurooppa-yhdistykset saavat rahoituksensa kattojärjestöltä toiminnan määrän perusteella.

Uramahdollisuus

Nuorille Eurooppalaisen Hämeen jäsenyys voi olla hyvinkin palkitsevaa. Koululaiset saavat haluamaansa tietomateriaalia, esimerkiksi karttoja. Yhdistys myös tiedottaa EU:n mahdollisuuksista nuorille. Erasmus Rotterdamilaisen mukaan nimetty Erasmus-vaihto on osa Euroopan Unionin toimintaa. Nuori voi lähteä vaihto-oppilaaksi johonkin päin Eurooppaa.

Yksi mahdollisuus on eurooppalainen vapaaehtoistyö. Jos joku haluaa lähteä lukion jälkeen vaikka välivuodeksi Eurooppaan, siihen on mahdollisuus esim. SPR:n avustustyössä. Työstä saa ylläpito- ja päivärahaa ja lennot ja majoitus maksetaan.

EU järjestää vuosittain rekrytointeja nuorille, jotka haluavat lähteä EU-uralle. Monenlainen koulutus käy, EU-tasolla virkauralle riittää myös alempi akateeminen tutkinto, kanditutkinto tai AMK-tutkinto.

Eurooppalainen Häme ry:n jäseneksi voi liittyä Eurooppalainen Suomi-järjestön nettisivulta löytyvällä lomakkeella.