Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pysäyttävä näyttely vie ihmisenä olemisen ytimeen

Valokuvataiteilija Pekka Elomaa ja työryhmä ovat kuvanneet toisiaan menneisyyden hengessä näyttelyyn Kuka painoi nappia, Herra Holbein, joka avattiin Galleria Arxissa viime keskiviikkona. Teokset ovat syntyneet ryhmässä, jota Elomaa on vetänyt lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhdyssä vuodesta 2001. Lyhty ry on vuonna 1993 perustettu yleishyödyllinen yhdistys, joka tarjoaa kehitysvammaisille aikuisille asumis-, opetus- ja työpajapalveluita. Konalassa sijaitsevissa tiloissa eletään, opiskellaan ja tehdään taidetta tekstiilitöistä musiikkiin ja valokuviin.

– Valokuvaamme arkea, teemme havaintoja ja käytämme kuvia myös muistin välineenä, niin kuin kaikki muutkin, Elomaa sanoo.

– Tämä muotokuvahanke on ollut käynnissä kuutisen vuotta ja tässä näyttelyssä on vain todella pieni otanta kokonaisuudesta.

Valokuvaan ja liikkuviin muotokuviin perustuva näyttely vie ihmisenä olemisen ytimeen. Valo maalaa neutraalia taustaa vasten piirtyvät hahmot paljaana esiin. Kuvaustapa ja viitteellinen rekvisiitta irrottavat mallit arjesta ja luovat kuviin ajattomuuden tunnun. Merkitys kiinnittyy pieniin yksityiskohtiin, katseisiin, eleisiin, tapaan pidellä juomalasia. Teknistä taituruutta tärkeämpää on hetken rehellisyys, kuvaan kiinnittynyt ikuisuus.

Hitaampaa kuvaa

Oppaakseen muotokuvien maailmaan ryhmä on valinnut pohjoiseurooppalaisen renessanssitaiteilijan, Hans Holbein nuoremman (1497–1543). Holbeinin kuvaamien ihmisten ajaton arvokkuus, maalausten yksityiskohtainen tarkkuus ja materiaalikuvauksen taidokkuus ovat kiehtoneet tekijöitä. Saman ajattomuuden ja voimakkaan läsnäolon tunnun he haluavat vangita omiin valokuviinsa.

– Olen aina ollut kiinnostunut saksalaisista renessanssimaalareista, joita ovat Holbeinin lisäksi vaikkapa Dürer ja Grünewald, Elomaa kertoo.

– Heidän muotokuvansa ovat niin ihmeellisen eläviä vielä 500 vuoden jälkeenkin. Olemme pyrkineet saamaan näihin töihin samaa keskittyneisyyttä, ikään kuin hitaampaa valokuvaa. Samalla olemme tutkineet myös valokuvauksen vanhan ajan mestareita, kuten Felix Nadaria.

Lyhdyn työryhmässä laukaisimen nappia ovat painaneet ne, jotka ovat ensiksi ehtineet ja usein se on ollut Jussi Ratia. Hänen ja vuonna 2012 valtion valokuvataidepalkinnon saaneen Elomaan lisäksi Hämeenlinnassa esillä olevaa materiaalia ovat olleet työstämässä Otto Jahnukainen, Olli-Pekka Lappinen, Emma Liekari, Antero Smedberg, Niila Suoranta ja Pekka Valle. Malleina nähdään muita lyhtyläisiä, kuten Suomen Euroviisuedustajana tunnetuksi tullut Pertti Kurikka yhtyeineen.

Hämeenlinnan näyttelyä ovat olleet mukana toteuttamassa Kettuki, Paletti ja Arx.

Kuka painoi nappia, Herra Holbein Galleria Arxissa 13.11. asti.