Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysy Maijalta

Gefilus-tuotteiden terveyshyöty

Haluaisin tietää, mikä on Lactobasillus rhamnosus GG:n pitoisuus esimerkiksi Gefilus Mustikka-vadelmakeitossa tai -mehussa? Eroavatko pitoisuudet toisistaan? Miten paljon tuotetta pitää päivässä aikuisen käyttää, jotta se takaa Valion lupaamat vaikutukset?

Onko joissakin Gefilus-tuotteissa muita runsaammin maitohappobakteeria, sillä haluaisin täyden hyödyn noista tuotteista? Vai pitääkö vaihtaa apteekin tuotteisiin, joissa on mukana lukuisia muitakin maitohappobakteereita?

Ongelmani on närästys huolimatta happosalpaajalääkityksestä ja apteekin närästyslääkkeistä. Lääkärini on kehottanut käyttämään lisänä Gefilus-tuotetta.

Päivittäinen annos on 5 miljardia yksikköä Lactobacillus rhambosus GG -maitohappobakteeria. Valion ravitsemus- ja elintarvikelainsäädännön päällikkö, ETT Marika Laaksonen kertoo, että sen saa lasillisesta (2 dl) Gefilus-piimää, -kefiiriä, -marjakeittoa tai -mehua, purkillisesta Kidius Gefilus -jogurttia (125 g) tai yhdestä Gefilus-tehojuomapullosta (100 ml). Kukin niistä vastaa probioottimäärältään yhtä Gefilus-kapselia tai purutabalettia.

Maitohappobakteeria edellä mainitut elintarvikkeet sisältävät hieman eri tavoin, sillä eri ruoka-aineiden vaikutus bakteerin selviämiseen happaman mahalaukun läpi vaihtelee jonkin verran. Tosin monissa tuotteissa maitohappobakteerin määrää säädetään jo valmistuksessa sopivaksi. Valion Gefilus-tuotteiden sisältämä maitohappobakteerimäärä on kuitenkin aina vähintään samalla tasolla kuin hyötyvaikutukset osoittaneissa tutkimuksissa. Yliannostuksen vaaraa ei ole, joten päivittäin voit nauttia useampiakin annoksia näitä tuotteita. Annostus on sama aikuisille kuin lapsille.

Maitohappobakteerien lisäksi sekä maito- että mehupohjaiset Gefilus-tuotteet sisältävät C- ja D-vitamiineja, jotka auttavat ylläpitämään puolustusjärjestelmän normaalia toimintaa. Lisäksi niissä on maidon tärkeitä ravintoaineita kuten kalsiumia, B-ryhmän vitamiineja ja jodia.

Närästys- ja happolääkkeet sisältävät erilaisia vaikuttavia aineita. Itse happamuuden neutralointi on Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteerin säilymiselle vain eduksi, mutta jokin aine voi estää sen hyödyllistä vaikutusta. Marika Laaksonen suositteleekin, että nauttisit heidän Gefilus-tuotteitaan hieman eri aikaan kuin otat lääkkeet. On todettu, että esimerkiksi antibiootti ei tuhoa kyseisen maitohappobakteerin vaikutusta, jos tuotteiden nauttimisen ja antibioottilääkkeen ottamisen välillä on noin 1,5 tuntia. Sen sijaan sillä, otatko tuotteet vai lääkkeen ensin, ei ole merkitystä.

Marika Laaksonen korostaa vielä, että edellä kerrottu koskee vain Valion Gefilus-tuotteita.

Gefilus kapselit ja -tipat ovat Oriola Oy:n. Niiden sisältämä maitohappobakteeri kuuluu Oriolan Consumer Healthin tuoteryhmäpäällikkö Johanna Svenskin mukaan maailman tutkituimpiin. Valmisteet sisältävät vain yhtä probioottikantaa, jolloin on helppo varmentaa, että sitä on riittävästi tuotteessa. Tutkimuksissa on myös todettu, että edellä mainittu 5 miljardia Lactobasillus rhamnousus GG -maitohappobakteeria riittää antamaan luvatun vaikutuksen. Sitä voi tarvittaessa nostaa esimerkiksi akuutin ja voimakkaan vatsan toimintahäiriön yllättäessä. Gefilus-kapselia Johanna Svensk suosittelee otettavan ruokailun yhteydessä, mutta huomauttaa, että jos Gefilus-elintarvikkeet sopivat päivittäiseen ruokavalioon, muita probioottisia valmisteita ei välttämättä tarvita. Lisänä voit toki halutessasi käyttää esimerkiksi Gefilus-kapseleita, jotka eivät sisällä makeutusaineita.

Lisätietoa Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteerista löydät nettisivustolla www.lgg.fi

Y3-annospussit kadonneet kaupoista

Olen vuosikymmeniä käyttänyt Y3 pesuainepusseja matkoilla ja kotona olen pessyt niillä uudet liivit. Kävin cittarissa ja siellä kerrottiin, ettei Y3 enää saa. Mitä muuta keinoa suosittelet liiveille ja pikapesulle.

Y3-pesuainepusseja ei todellakaan saa Suomesta. Eikä myöskään niitä korvaavaa annospusseja, vaikka niiden tarpeen myös pesuaineteollisuus myöntää. Esimerkiksi Unileverin kuluttajapalvelun Riitta Jantunen valittelee, ettei heillä ole pyykinpesuainetta annospusseissa ja KiiltoCleanin tuotekehityskemisti Tomi Peltonen pahoittelee, ettei heillä ole pyykinpesunesteistä tai -jauheista valmistettuja matkapakkauskokoja. Niiden korvikkeeksi ehdotan pyykinpesupulverin pakkaamista suljettavaan muovipussiin, esimerkiksi Minigripiin, tai -nesteen valuttamista pulloon. Myös pesupähkinät on helppo sujauttaa pieneen muovipussiin.

Kotona liivien ja pikapesuun Riitta Jantunen suosittelee Bio Luvilin Wool & Silk -pyykinpesunestettä, joka pehmeän koostumuksensa vuoksi sopii herkille materiaaleille ja käsipesuun.