Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ihmisiä pelastaneet poliisikoirat palkittiin

Kolme Hämeen poliisilaitoksen poliisikoiraa ohjaajineen on palkittu ihmishengen pelastamisesta.

Poliisikoira Lucas löysi maaliskuussa Hämeenlinnassa maastoon lähteneen itsetuhoisen nuoren miehen. Lucas onnistui johdattamaan apua miehen luokse viime tipassa. Mies oli jo niin kylmettynyt, että hän kouristeli maassa eikä kyennyt liikkumaan tai puhumaan.

Poliisikoira Urho löysi heinäkuussa Hämeenlinnassa maastosta vanhemman, diabetesta sairastavan miehen, joka uupuneena makasi maastossa. Kun huomioidaan miehen sairaus ja erittäin vaikeakulkuinen maasto, häntä tuskin olisi löydetty ajoissa ilman koiran tarkkaa nenää.

Poliisikoira Oido löysi elokuussa marjastamaan lähteneen vanhemman miehen Lahdessa. Mies oli eksynyt metsään ja maannut siellä jo yhden yön. Elokuiset yöt olivat kylmiä, ja mies kärsikin löytöhetkellä hypotermian oireista.

Lucas eli viralliselta nimeltään Maizes Lucas on 2012 syntynyt saksanpaimenkoirauros. Urho eli Tulikuuma Uhri on 2010 syntynyt belgianpaimenkoira malinois -uros. Oido, Boris De Rapidean, on niin ikään belgianpaimenkoira malinois -uros, joka on syntynyt 2012.

Suomen poliisikoirayhdistys myönsi Lucakselle, Urholle ja Oidolle kunniaviirit palkintona ihmishengen pelastamisesta. Viiri on koiranohjaajalle korkein mahdollinen tunnustus hänen ohjaamansa poliisikoiran kanssa tehdystä työstä ihmishengen pelastamiseksi olosuhteissa, joissa menehtyminen olisi ollut todennäköisin seuraamus ilman henkilön pikaista löytymistä. Kunniaviirejä myönnetään vuosittain 5–10.

Hämeen poliisikoiria on edellisen kerran palkittu viirillä vuosi sitten syyskuussa, jolloin belgianpaimenkoira malinois Famo (s. 2008) löysi Orimattilassa kadonneen marjastajan pitkän ja vaativan jäljestyksen jälkeen. Viirin sai myös samanrotuinen Pakki (s. 2012), joka löysi Hämeenlinnan Hauholla iäkkään muistisairaan miehen. Mies oli löytöhetkellä jo tajunnan rajamailla, ja hänen ruumiinlämpönsä oli ehtinyt laskea 35 asteeseen.