Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Senioriklovnit murtavat jäätä ja piristävät harmaata arkea

Yksinäisiä ikäihmisiä pyritään Hämeenlinnassa tavoittamaan ainutlaatuisella tavalla. Setlementtiliiton Yhdessä mukana -hankkeessa koulutettiin syyskuun aikana 11 eläkeläistä senioriklovneiksi, jotka tekevät vierailuja vanhusten koteihin.

– Klovneria toimii jäänmurtajana. Toisen kotiin meneminen ei ole helppoa, eikä ventovieraan päästöäminen omaan kotiin tunnu kaikista luontevalta, mutta oven avaaminen klovnille on helpompaa, arvelee senioriklovnien kummi Sirpa Pietikäinen.

– Klovnit tuovat ikäihmisten kotiin huumoria, elämyksiä ja ainakin yhden iloisen hetken. Toivon mukaan klovneria toimii pohjana myös pitempiaikaiselle kumppanuudelle.

Senioriklovnien toiminta on nyt käynnistynyt. Klovnit osallistuvat Vanhustenviikon taopahtumiin ja tapaavat ihmisiä julkisissa tiloissa. Kotivierailut käynnistyvät lokakuun puolivälin jälkeen. Taloihin jaetaan postiluukusta kortti, jossa kerrotaan klovnien tulosta. Vierailuja tehdään vain niihin koteihin, joiden oviin asukkaat ovat liimanneet kortin mukana tulleen nenätarran. Syksyn kokeilut huipentuvat Kutsu klovni kylään -tempaukseen, jolloin kuka tahansa voi kutsua klovnin vierailemaan läheisensä luo. Joulun alla klovnit tekevät kutsuttuina jouluvierailuja.

– Luovat menetelmät ovat hyvä vuorovaikutuksen väline ja ne tuovat ihmisiä lähemmäs toisiaan, sanoo projektikoordinaattori Essi Siljoranta.

– Ne myös nostavat esiin erilaisia tunteita ja mahdollistavat niiden jakamisen. Uskon, että klovnit tuovat kotiin ihan eri tavalla iloa ja riemua, kuin jos sinne menisi pelkästään vapaaehtoinen.

Tilaustöissä

Hankkeeseen mukaan lähteneiltä, yli 60-vuotiailta senioriklovneilta uusi rooli on vaatinut lapsenmielisyyttä ja heittäytymiskykyä. Ohjausta he ovat saaneet pitkään samantyyppistä työtä tehneiltä sairaalaklovneilta.

– Yritämme parhaamme omilla taidoillamme, emmekä tähtää suurille estradeille, Markku Kettunen eli Silverfox tuumaa.

– Yritämme 15-20 minuutin ajan ikään kuin heitellä pieniä kiviä milen lammikkoon ja saada aikaan hyvän mielen renkaita, jotka meidän poistuttuammekin laajenevat.

Risto Saariselle eli Jösselle klovninhomma tuli eteen kuin tilauksesta.

– Minulle tehtii maaliskuun lopussa tekonivel lonkkaan ja sitä ennen tein kaikenlaisia hommia viitenä päivänä viikossa, Saarinen kertoo.

– Kuntoutuksen jälkeen elämässä oli selkeä tyhjiö. Sitten kuulin Essi Siljorannan haastattelun radiosta ja ajattelin, että tuossahan on minulle tilaustyö. Olen aloittanut joulupukkikeikkailun vuonna 1962, joten ei tämä esiintyminen ihan puskista tullut.