Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kellonlyömät kokoontuu

Kuudelta lauantai-iltaisin on tapana soittaa ehtookellot (angeluskellot*). Soitto muistuttaa pyhän eli sunnuntain alkamisesta ja kutsuu Herran päivän viettoon.

Tähän tapaan on määritelty tapa soittaa kirkonkelloja lauantaisin kello 18.

Hauhon taajamassa samalla kellonlyömällä kokoontuu näkötornin juurelle Kellonlyömät, on kokoontunut joka siunattu lauantai vuodesta 2008.

Aivan alkujaan hauholaisnuoret kokoontuivat vuosikymmenten ajan lauantai-iltaisin entisen tuulimyllyn sijoille, johon myös näkötorni taannoin rakennettiin. Ne takavuosikymmenten kokoontumiset olivat enemmänkin paikallista iltamaperinnettä, nuorten kisailua ja seurustelua.

– En tiedä miksi tapa välillä unohtui, mutta mukavaa kun se palautui, Kellonlyömien nestoriksi mainittu Erkki Pohjola tuumaa näkötornin juurella samaan aikaan, kun muutaman sadan metrin päässä Hauhon keskiaikaisen kirkon kellot moukavat ehtookellojen aikaa.

Henkiin herätetty tapa ei ole vaarassa näivettyä ainakaan porukan ikäpresidentin suvussa, sillä paikalla on usein Erkki Pohjolan tytär, tyttärentytär sekä tyttärentyttärentytär – neljä sukupolvea.

Kellonlyömät seurustelevat, nassauttavat tilaisuuden tullen tölkin tai korkin auki, hörppäävät huurteista tai lämmittävää, paistavat makkarat tai letut, puhuvat mukavia ja kertovat kuulumiset.

Vappuna on sitten isommat kalaasit, kun osallistujat järjestävät kunnon nyyttärit – jokainen tuo mukanaan reilusti tarjottavaa.

Tavallisena lauantaiehtoona tarjoilut on aina itsestään kiinni. Innokkaimmat ehtookellojen miehet, Timo Rekola ja Jorma Pere, yleensä kyllä jotakin kehittelevät.

– Me on oltu paikalla lähes aina. Kerran oli niin kylmä, että todettiin kahdestaan kotimatkan äkkilähdöllä olevan siinä hetkessä parasta, kaksikko muistelee. Kotisaunan lauteilla oli sillä kertaa leppoisempaa kuin Hauhonselän kupeessa näkötornin harjanteella.

 *Angeluskellojen soitto palautuu varhaisemmassa muodossaan keskiaikaisen kaupunkiyhteisön iltakelloihin, jotka tiedottivat porttien sulkemisesta ja velvoittivat kaupunkilaisia huolellisesti sammuttamaan ulkosalla palavat tulet. Samalla tavoin aamukellot kertoivat kaupunginporttien avaamisesta ja uuden työpäivän alkamisesta. Caenin synodi teki kuitenkin 1061 päätöksen, jonka mukaan kaupungin iltakelloja tulee pitää päivittäisenä kehotuksena Herran rukouksen lausumiseen. Erityisesti pyhäaattoina iltakellot ovat muistuttaneet pyhärauhan alkamisesta.