Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Array

Hattulalainen Antti Linnaketo ei ole suuren yleisön tuntema urheilutähti – ainakaan vielä. Tavoitteet ovat kuitenkin korkealla. Seuraava askel on täysammattilaisuus ja myöhemmin mahdollisesti MM-sarjataso.

Antti Linnaketo on ralliautoilija Jari Huttusen kartanlukija. Autokunta hankki omassa luokassaan SM-kultaa äskettäin päättyneestä SM-sarjasta.

Kaksikko ei ole mikä tahansa rallipolkuja kiertävä pari, vaan miehet kuuluvat suomalaisen autourheilun huippuvalmennuksen, Driver Academyn, tulevaisuuden toivoihin. Ralliautoilussa suomalaisia pidetään ehdottomasti maailman valiona. Kun pääsee erittäin harvojen valittujen valmennusryhmään, niin lähtötaso on jo korkealla. Vuosittain ryhmään pääsee yleensä vain pari kolme kartanlukijaa.

– Kun suomenmestaruus on nyt saavutettu, katseet ovat jatkossa ulkomailla. Täytyy löytyä uusia haasteita, Hattulassa asuva Linnaketo sanoo.

Mitä se käytännössä tarkoittaa, on vielä hieman avoinna. Kuluvana vuonna ensimmäistä kauttaan yhdessä ajanut kaksikko kuitenkin halajaa johonkin eurooppalaiseen rallisarjaan, jota kautta on huomattavasti paremmat mahdollisuudet päästä tehdastallien tietoisuuteen kuin ajamalla pelkästään Suomessa. Vaihtoehtoja on useampia, mutta käytössä olevat rahat vaikuttavat ratkaisuun.

– Sen verran on kasassa, että meillä on tarkoitus lähteä ulkomaille. Suomesta ei kukaan tule hakemaan, itse sinne on mentävä ja näytettävä. Siirtyminen ulkomaille on siis seuraava askel tavoitteiden täyttämisessä, Linnaketo sanoo. Hänelle päätavoite on toimia ammattimaisesti kartanlukijana.

– Aivan välttämättä se ei tarkoita MM-sarjaa, vaikka sinne tietysti mieli halajaa. Euroopassa ja Aasiassa on runsaasti rallisarjoja, joissa toimitaan ammattilaispohjalta. Sellainenkin vaihtoehto on mahdollinen.

Kemiat toimivat

Antti Linnakedon ja Jussi Huttusen rallipolut leikkasivat keskenään Autourheilun Keskusliiton valmennusryhmässä, kun molemmat pääsivät huippuvalmennettavien joukkoon. Huttunen on vasta 21-vuotias tulokaskuljettaja, Linnaketo puolestaan 35-vuotias ja jo 120 rallia kartanlukijana toiminut kokeneempi osapuoli. Ensimmäiseen ralliinsa Linnaketo osallistui vuonna 1997. Linnakedon ja Huttusen kemiat osuivat kohdalleen, mikä on ratkaisevaa menestyksen kannalta.

Linnakedon ja Huttusen yhteistyön ainoa ongelma on välimatka ja sitä kautta yhteisten harjoitusten vähäisyys, kun Huttusen kotipaikka sattuu olemaan Pohjois-Savon Kiuruvedellä.

– Meillä synkkaa hyvin yhteen. Ei tästä muuten mitään tulisi.

Useamman kuljettajan kartanlukija toiminut Linnaketo sanoo käyvän hyvin nopeasti selville, toimiiko yhteistyö vai ei.

– Jokainen muuttuu jollakin tavoin, kun kypäränremmi kiristetään lähtöviivalla. Miten muuttuu, on ratkaisevaa.

– Kokeilin itsekin nuorempana kuljettajan hommia, mutta omasta mielestä sillä puolen tulivat rajat vastaan.

Linnaketo tietää, että kuljettajalta vaaditaan hyvien ajotaitojen lisäksi erityisen paljon henkistä kovuutta, samoin kartturilta.

– Paineensietokyky on ratkaiseva, Linnaketo tiivistää lajin huipulle pääsemisen edellytyksen. Sama pätee kaikkeen huippu-urheiluun.

Koko ajan oppii

Kartturina Linnaketo sanoo kehittyvänsä koko ajan. AKK:n pääasiassa Vierumäen urheiluopistolla järjestämä valmennus on tuonut valtavasti lisää tietoa ja osaamista.

– Valmennus pitää sisällään fysiikka- ja mentaalivalmennuksen sekä ravintotietoa varsinaisen lajitiedon rinnalla. Ajoleirit ovat oma kokonaisuutensa. Mistään muualta ei saa tällaista pakettia. Olen oppinut valtavasti uutta, puutavararekkaa vielä ammatikseen ajava Linnaketo kertoo.

Ralliauton kyydissä istuvan kaksikon täytyy olla myös fyysisesti hyvässä kunnossa, vaikka suuri yleisö ei tätä puolta välttämättä miellä. Fysiikan pettäminen aiheuttaa keskittymisen herpaantumista, mikä tietää vauhdin hiipumista tai isojen virheiden tekemistä.

– Treenattava on säännöllisesti ja katsottava, mitä suuhunsa pistää.