Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kivistä tietä on kuljettu pilke silmäkulmassa

Näyttelijä-ohjaaja Mikko Kivisellä on takanaan 35 vuotta hikisissä kuppiloissa, suurissa saleissa, valkokankaalla ja teattereiden lavoilla. Yhden miehen esitys Kivinen tie käy riemukkaalla tavalla rakastetun koomikon uran kohelluksia, karikoita ja mieleen painuneita hetkiä.

Mikko Kivinen on vieraillut lähes kaikissa Suomen suurimmissa teattereissa. Hänet tunnetaan myös monista tv- ja elokuvarooleista sekä Lapinlahden Linnut -orkesterista. Kiertäminen on ollut vahvasti verissä ja hän on edelleen mukana suositussa Saikkua kiitos! -esityksessä sekä tarina- ja musiikkiesityksessä Maakuntamatkailua.

– Aloin elää taiteilijaelämää jo varhaisessa vaiheessa, mutta virallisesti katson urani alkaneeksi Mikkelin teatterista vuonna 1980, Kivinen kertoo.

– Pääsin näyttelijäharjoittelijaksi ja ensimmäinen roolini oli tukkukauppias Vigeland Ibsenin näytelmässä Yhteiskunnan tukipylväs.

Suomalaiset tuntevat Kivisen erityisesti komediallisista rooleista ja huumorin kukka oli idulla jo varhain.

– Jo kansakoulussa teimme kaverin kanssa sketseihin perustuvaa perjantaishowta, joten komiikka on lirvahtanut luontevasti mukaan ihan alusta saakka.

– Siksi Kivisessä tiessäkin on olennaista, että ihmiset saavat nauraa ihan kunnolla. En halua suhtautua taiteilijajuhlan ajatukseen liian vakavasti, vaan enemmänkin pilke silmäkulmassa. Haluan komedian keinoin kertoa, millaista tämä kaikki on ollut.

Olennainen bändi

Tärkeä luku komeljanttarin tiellä on perustajajäsenyys Lapinlahden Linnut -yhtyeessä, jossa Kivinen esiintyi niin tekstintekijänä kuin solistinakin.

– Olin päässyt Teatterikorkeakouluun keväällä 1983 ja bändi perustettiin samana syksynä. Tutustuin kavereihin Ylioppilasteatterin kautta, Kivinen muistelee.

– En pääse bändistä enkä sen vaikutuksesta ikinä eroon, eikä siinä ole mitään vikaa. Keikkoja oli ihan älyttömästi ja tv-sarjojakin tehtiin. Bändi tarjosi näyttelijälle samaa anarkistista maaperää, jota oli Turkan ajatuksissa ja Ryhmäteatterin esityksissä.

Kivinen on tullut tutuksi myös Hämeenlinnan Uudessa Kesäteatterissa, jossa hän ohjasi ja näytteli viime suven Syntipukissa. Ensi kesänä hän palaa ohjaamaan ja käsikirjoittaa yhdessä Tapio Liinojan kanssa musiikkinäytelmää Elämä janottaa, jonka pohjana ovat Lapinlahden Lintujen kappaleet

– Isäni oli Janakkalasta, joten minähän olen sudeettihämeenlinnalainen. Viime kesä oli hemmetin kiva kokemus ja Lintujen lauluihin perustuva juttu on ajatuksena kutkuttava.

Kivinen tie pe 9.10. klo 19 Verkatehtaan Vanaja-salissa.