Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuinka nähdä ja olla näkymättömissä

GalleriaKONEessa on esillä kuvataiteilija Pia Kousan (s. 1977) ”Näkymättömien ongelmien kokoelma – kuinka nähdä ja olla näkymättömissä” -niminen näyttely. Kousa pohtii henkilökuvien kautta esittämisen ja katsomisen problematiikkaa; kuka katsoo, ja kuka on katsomisen kohteena.

Kousan valokuvapohjaisin menetelmin toteuttamat teokset ovat tuoreita, tämän vuoden aikana syntyneitä. Kousa pyrkii karsimiseen ja minimalismiin.

– Minulla on ollut aina aika niukka väriskaala. Olen pyrkinyt yksinkertaiseen toteutustapaan ja halunnut pitää rakenteen näkyvissä niin, että katsojakin havaitsee kerrokset, pysäytetyt silmänräpäykset. Myös valo on osa teosta, taiteilija kertoo.

Kousan kuvat ovat yhtä aikaa valokuvia ja fiktiivisiä, uudelleen rakennetun todellisuuden lavasteita. Yhdessä kuvassa on monta valokuvaa läpikuultavina kerroksina.

– Otan yleensä 10–15 kuvaa, joista valitsen sitten muutamia. Ihmiskuvissa mallin pitää olla liikkumatta paikoillaan joskus pitkiäkin aikoja. Mieheni toimii mallina, tai kuvaan itseäni, jos muita malleja ei ole saatavilla.

Esitysperinteen tutkiskelua

Kousan töissä vanha teknologia sekoittuu nykyaikaiseen kuvan toisintamisen menetelmiin. Tuloksena on kokonaisuus, joka liikkuu kaksi- ja kolmiulotteisuuden rajalla, jossa kuva-aiheet muuntuvat pinnasta tilallisiksi.

Taiteilija on kiinnostunut elävän kuvan historian varhaisista keksinnöistä, valokuvauksen pioneereista ja mediakulttuurin esitysperinteestä. Hän käsittelee valokuvan, illuusion, jäljittelyn ja todellisuuden suhdetta.

– Minua kiehtovat aiheet, joihin liittyy tutkimuksellinen puoli. Tutkimuksen myötä saan syvyyttä työskentelyyn. Minua on kiinnostanut aina historiallinen perspektiivi, ajallinen peilaus, kuva osana ajan kulkua.

Pia Kousa valmistui kuvataiteilijaksi Lahden ammattikorkeakoulun Taideinstituutista ja kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2008. Hän voitti Taidekeskus Salmelan nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailun vuonna 2013. Pertunmaalta lähtöisin oleva taiteilija asuu ja työskentelee Helsingissä.

Pia Kousan näyttely on esillä GalleriaKONEessa Verkatehtaalla 24.10. asti.