Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Historiallinen museo Skogsterin taloon

Hämeenlinnan Historiallinen museo muuttaa pois Linnanniemen alueelta; uudet tilat vuokrataan Skogsterin talosta Hämeenlinnan keskustasta.

Toiminnan muutoksella pyritään saamaan museolle asukkaiden arkea ja keskustaa elävöittävä vaikutus, historian ja menneisyyden tuominen osaksi jokapäiväistä hämeenlinnalaista elämää. Uusi konsepti on ainutlaatuinen koko Suomessa, ja siitä toivotaan pioneerihanketta koko maan museokentälle.

Linnaniemellä on merkittävä rooli Hämeenlinnan kaupungin matkailulle ja elinkeinoelämälle sekä asukkaiden palveluiden rikastuttajana.

Hämeen linna on keskeinen elementti ja merkittävä erottautumistekijä myös uudessa kaupunkibrändissä ja kaupungin visiossa historia on olennainen voimavara. Linnanniemen hallintomalli ja toimijoiden roolit tulevat tarkentumaan syksyn aikana.

Linnanniemestä vetonaula

– Hämeenlinnan kaupungin ja Museoviraston yhteistyö toimintojen mahdollistajana on keskeinen, ja onnistuessaan hankkeella on vaikutuksia alueen työllisyyteen, talouteen ja hyvinvointiin, toteaa Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet.

Kansallismuseo vastaa Museoviraston museotoiminnasta. Tavoitteena on, että Linnannimestä muodostuu kansallisesti ja kansainvälisesti ainutlaatuinen kohde, jossa laadukkaat kulttuuri-, opetus- ja hyvinvointipalvelut elävöittävät kulttuurihistoriallista kokonaisuutta.

Valtakunnallisesti ja kansallisesti merkittävän Hämeen linnan ohjelmatoiminta on osa Kansallismuseon ydintehtävää.

– Linnaan tarvitaan tämän päivän yleisöä kiehtovaa nähtävää, ainutlaatuisia tapahtumia ja kansainvälisen tason näyttelyitä sekä kokonaisvaltaista museokokoemusta rikastuttavia kaupallisia palveluita, visioi Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila.

Ohjelmaa kehitetään

Kansallismuseo valmistautuu vahvalla panostuksella Hämeen linnan ohjelmatoiminnan kehittämiseen. Keväällä 2016 avataan kansainvälisesti merkittävä haarniskanäyttely, joka esittelee mittavan kokoelman 1500-1700-lukujen haarniskoja ja aseita. Esineet tulevat Itävallan Grazista, ja näyttelyyn tulee myös yksi maailman harvoista kokonaisena säilyneistä hevosen haarniskoista, lasten haarniskoja sekä aikansa aseita.

Haarniskoista löytyy linkki myös Suomen historiaan, kun hakkapeliitat käyttivät haarniskoja 30-vuotisessa sodassa. Hämeen linna tarjoaa ainutlaatuisen ja aidon ympäristön näyttelyn esineille.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään runsas oheisohjelmatarjonta keskiaikaisine pitoineen, markkinoineen ja turnajaisineen.