Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rautatangosta hyvinvointia

Hyvinvointia ja iloa elämään voi hankkia monella tavalla. Harrastuskirjo on mittaamattoman laaja. Hauholainen Jouko Sutinen ”löysi” painonnoston vasta aikuisiällä, mutta siitä muodostui hänelle vuosikymmeniä kestänyt harrastus ja intohimo. Yhtenä kruununa aktiiviselle miehelle tuli syyskuussa MM-hopeamitali Masters-kisoista Rovaniemeltä.

– Totta kai tämä on mieluinen palkinto, Sutinen sanoo rakkaasta mitalistaan.

Alle 65-vuotiaiden 85 kilon sarjassa nostanut Sutinen on haalinut vuosikymmenien aikana jo korkean pinon SM-mitaleita veteraanisarjojen kisoista.

– Olin ensi kertaa MM-kisoissa. Vastaavat Masters-kilpailut ovat vuoden päästä Saksassa, jospa sinne lähtisi, Sutinen pohtii.

Rovaniemellä oli nostamassa naisia ja miehiä ympäri maailmaa aina Etelä-Afrikkaa ja Amerikan mannerta myöten. Kilpailijoiden joukossa on sekä entisiä huippu-urheilijoita että lajiin myöhemmin innostuneita.

– Olihan se mukava katsella, kun yli 80-vuotiaat kävivät rautojen kimppuun kuin nuoremmat konsanaan. Ei tämä laji ikää katso, kunhan perusasiat ovat kunnossa, Sutinen vakuuttaa.

Perusasioihin kuuluu tietysti yleinen terveydentila ja nostotekniikan opettelu.

– Minulle tämä antaa hyvinvointia, kun keho pysyy kunnossa. Toinen olkapää tosin hieman vihoittelee, mutta suuremmilta havereilta olen säästynyt, Sutinen sanoo.

Painonnostossa kehoa rasitetaan tasapuolisesti jaloista keskivartaloon ja edelleen käsiin, joten yksipuolista harjoittelu ei voi olla.

Elinvoimaa hän kertoo hankkivansa myös reippaasta kävelemisestä.

Yhdessä tekemistä

Vaikka Jouko Sutinen kilpailee vuosittain Hauhon Sisun edustajana ainakin kansallisissa ja SM-kisoissa, ei kilpaileminen ole suinkaan se ainoa asia, mikä lajissa kiinnostaa.

– Täällä salilla tapaa paljon ihmisiä, joiden kanssa voi keskustella. Kanssakäyminen on minulle yksi tärkeä asia säännölliseen salilla käytiin, Sutinen sanoo Hauhon yhtenäiskoulun kuntosalilla. Nykyaikaisilla laitteilla ja omalla punttinurkkauksella varustettu sali on kovassa käytössä.

Ihmisten tapaaminen oli myös MM-kisareissulla Sutisen mielestä antoisaa.

Hän on myös esimerkki siitä, ettei aktiivista liikuntaharrastusta tarvitse aloittaa lapsena tai juniori-iässä, sillä Sutinen aloitti aktiivisen nostamisen vasta varusmiespalvelun jälkeen.

– Ihailin isoja rautoja nostaneita. Ensimmäisillä kerroilla kävin salaa kokeilemassa, että millaisia painoja ne nostavat. Siitä se lähti, ja hommaa jatkuu jos terveyttä riittää, Sutinen vakuuttaa ennen kuin aloittaa yhden viikon kolmesta harjoituskerrastaan.