Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taekwondo kehittää kehoa ja kielitaitoa

Charyot! Kyongne! Jughum seogi!

Hyperaktiivisia lapsia täynnä oleva luokkahuone hiljenee silmänräpäyksessä.

Ei siksi, että käytävälle asti kaikuvat komennot kuulostavat maallikon mielestä kuin ne olisi temmattu suoraan aasialaisesta kungfu-elokuvasta. Siksi, että lapset tietävät, mistä on kyse.

Komentosarja kuuluu suomeksi: Huomio! Kumarrus! Hevosasento!

Käynnissä ovat Kalvolan Keihään taekwondo-harjoitukset. Korealaisessa lajissa myös käskyt ovat koreaksi.

– Laji kehittää paitsi kehoa, myös kielitaitoa, valmentaja Sarita Virtanen sanoo.

Suomeen jalan ja käden tien laji rantautui 1979. Iittalassa sitä on harrastettu 1990-luvun alusta lähtien, tuloksena iso nippu suomenmestaruuksia.

Ennätysmäärä lapsia mukana

Tällä hetkellä seurassa ei ole aktiivikilpailijoita.

– Aikuisten harrastajien kohdalla on ollut muuttotappiota armeijan ja opiskelujen vuoksi. Lapsia sen sijaan mukana on ennätysmäärä, valmentaja Juha Virtanen kertoo.

Vielä vuonna 2005 junioreita kylältä riitti harjoituksiin kourallinen. Tänä vuonna pieniä harrastajia on kertynyt kolmisenkymmentä.

– Näyttää siltä, että olemme saaneet ison määrän iittalalaisia ipanoita marginaalilajin pariin. Ideana on liikunnan ilo ja energian purkaminen, Sarita huomauttaa.

Samalla opetellaan lajinomaista budoajattelua, kuten käyttäytymissääntöjä, kunnioitusta, ja vaatimattomuutta. Aikuisten alkeiskurssi alkaa myöhemmin syksyllä.

– Uutta opetellessa kunto ja notkeus kehittyvät kuin varkain.

Taekwondossa voi kilpailla muiden muassa murskauksessa, liikesarjoissa ja otteluissa. Lajia voi harrastaa myös omaksi ilokseen, ja kehittymistä voi mitata esimerkiksi vyökokeilla.

– Lajissa vaaditaan malttia. Toistoja täytyy tehdä tuhansia kertoja, että oppi jää liikemuistiin, kuutisen vuotta taekwondoa harrastanut apuvalmentaja Veeti Rossi, 14, muistuttaa.

Aikuisten treenit pidetään maanantaisin ja torstaisin kello 18. Kouluikäiset harjoittelevat maanantaisin kello 17.